Prof. Dr. Aykut Kence'yi kaybettik...

ODTÜ Biyoloji Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Kence hayatını kaybetti. Kence, evrimsel biyoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınırken, Çernobil felaketi sonrasında kamuoyunu radyasyon tehlikesi konusunda uyaran ODTÜ'lü akademisyenler arasında yer alıyordu.

(soL - Haber Merkezi) ODTÜ Biyoloji Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Kence hayatını kaybetti.

Evrimsel biyoloji ve popülasyon genetiği alanında çalışan Kence, Türkiye'de evrim kuramı öğretimi için ısrarlı uğraşlarıyla tanınıyordu. Aykut Kence ayrıca Çernobil kazası sonrasında Türkiye'de radyasyon tehlikesi konusunda kamuoyunu uyaran ODTÜ'lü öğretim elemanları arasında yer almıştı.

Kence, son yıllarda bal arıları üzerine çalışmakta ve Türkiye'de yerli arı ırklarının korunması konusunda faaliyetler yürütmekteydi.

Orta öğretimde evrim kuramı öğretiminin önemini vurgulamak için 1980'lerden beri çok sayıda toplantı ve televizyon programına katılan Kence, Türkiye'de yaratılışçı gruplarca sıkça hedef alınmıştı.

İstanbul Üniversitesi'nde lisans yaptıktan sonra ABD'de sinek popülasyon genetiği üzerine doktora yapan Kence, 1970'lerden itibaren ODTÜ Biyoloji Bölümü'nde çalışmış ve 2013 yılında emekli olmuştu. Kence'nin bal arısı, keçi, termit, sirke sineği, insan gibi türlerin evrimsel özellikleri üzerine 50'yi aşkın yayımlanmış çalışması yer alıyor.

Türkiye'nin ilk evrimsel biyologlarından olan Kence, Türkiye'de bu alanda çalışan çok sayıda araştırmacının da hocası olmuştu. Aykut Kence, yine ODTÜ Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Meral Kence'yle evliydi.

Kence, 2013 yılı Aralık ayında Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleşen Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu'na olumsuz sağlık koşullarına rağmen katılmış ve bir konuşma yapmıştı.

Bir enfeksiyon nedeniyle Ocak ayı başından beri tedavi gören Aykut Kence bugün sabaha karşı hayatını kaybetti.