Özgür yazılımda soru işareti

Popüler bir Linux dağıtımı olan Ubuntu'nun 12.10 sürümünde casusluk yapan kötü amaçlı yazılım olduğu ortaya çıktı.

En popüler Linux dağıtımlarından olan Ubuntu işletim sisteminin 12.10 sürümünde arama özelliğinin casusluk yaptığı ortaya çıktı. Casus yazılımlar kullanıcının onayı olmaksızın bilgisayardaki bilgileri dışarı gönderen yazılımlar. Linux işletim sistemi büyük oranda özgür veya açık koda dayandığı için, genel olarak Mac OS veya Windows gibi kapalı işletim sistemlerine göre daha güvenli oldukları düşünülüyor.

Dolayısıyla Ubuntu’da böyle bir kötü amaçlı yazılımın keşfedilmesi büyük bir skandal. Ancak Ubuntu’nun da Canonical adlı bir şirketin ürünü haline geldiği için, bir yanıyla da ticari üçkağıtların işin içine girmesi çok şaşırtıcı değil.

Ubuntu sürümündeki bu kötü amaçlı yazılım Özgür Yazılım Vakfı’nın Linux kullanıcılarına Ubuntu dağıtımını reddetmeleri ve son sürümün casusluk kodu içerdiğini duyurması üzerine dikkatleri üzerine çekti. Vakıf, arama bilgisinin kullanıcıya hissetirilmeden, onayı alınmaksızın Canonical’ın sunucularına gönderildiğini belirtti. İlk olarak 12.10’da sunulan “Home Lens” adlı arama özelliği arama sonuçlarını kullanıcıya gösterirken Amazon’dan ürün tavsiyeleri de gösteriyordu. Aramaların kapsamı kullanıcının yerel dosyaları veya web olsun, ürün tavsiyeleri gösteriliyordu. Canonical arama bilgisini Amazon’a göndermediğini iddia etse de Vakıf, önemli olanın bilgilerin nereye gönderildiği değil casusluk faaliyetinin var olması olduğunu belirtiyor.

Canonical kullanıcıdan gelen baskılar doğrutusunda Amazon arama sonuçlarını kapatma opsiyonu ekledi ancak bu yeterli görülmüyor.

Ubuntu, çok daha eskiden beri geliştirilen Debian temelli bir işletim sistemi. Canonical, 2004'den beri yaklaşık altı ayda bir yeni bir Ubuntu sürümü çıkartıyor. 12.10 da Ubuntu'nun son sürümü.

Canonical’dan tuhaf savunma
Canonical ise Amazon ile girdiği kirli işbirliğini “bizim gelirimiz, kazancımız Linux camiasının kazancıdır. Bu para açık kaynak kodlu yazılım üretmeye harcanacak” diyerek savundu.

Ancak açık kaynak kodu veya özgür yazılımın güvenlik amacıyla kullanıldığı, özgür yazılımın kötü amaçlı yazılım içermediği düşünüldüğünde casus yazılım açıkça tüm özgür yazlıkm camiasına bir ihanet anlamına geliyor.

“Bir Linux dağıtımı tavsiye edecekseniz lütfen Ubuntu ismini listenizden çıkartın” diyen Özgür Yazılım Vakıf kurucusu Richard Stallman, “Yazılım Özgürlüğü Günü’nde Ubuntu’yu tavsiye etmeyin. Tam aksine insanların Ubuntu’dan casusluk yaptığı için kaçındıklarını söyleyin” dedi.

(soL-Bilim)