Özgür Yazılım kullanmayın, kar edemiyoruz

ABD'deki Fikri Hakları Koruma Birliği özgür yazılımların hükümetler tarafından düşük maliyet ve korsan kopyalamayı önlemek amacıyla tercih edilmesinin, yazılım endüstrisi için bir tehdit oluşturduğunu öne sürerek bu ülkelerin telif hakkı ihlalcileri kara listesine dahil edilmesini istedi.

BSA (İş Yazılımları İttifakı), RIAA (Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği), ESA (Eğlence Yazılımları Birliği) gibi kurumların oluşturduğu IIPA (Uluslararası Fikri Mülkiyet Birliği) 498 sayfalık raporunda entellektüel mülkiyet haklarını ihlal eden ülkeleri ve bu ülkelerdeki ihlal durumlarını sıralıyor.

Ülke bazında hazırlanan "Özel 301" raporları da yayımlayan IIPA fikri mülkiyet haklarını ne dereceye kadar koruduklarını, internetten telif haklı müzik, film, yazılım vb. indirme ya da başka bir medyadan kopyalama nedeniyle doğan zararların maliyetini detaylı araştırmasını yapıyor. 498 sayfalık rapor, bu Özel 301 raporlarının toplamı şeklinde hazırlanıyor. "Özel 301" raporları, 2010 senesine kadar özgür yazılımdan bahsetmiyorlardı. Ancak 2010 tarihli "Özel 301" raporları, özgür yazılımın özellikle hükümetler ve sektörler bazında (örneğin eğitim) kişilerin ve kurumların yazılım seçiminde kısıtlama getirdiğini öne sürüyor ve yazılım endüstrisinin büyümesini engellediği ve karlarını azalttığı için özgür yazılıma yönelen ülkeleri de kara listeye alıyor. Bu ülkeler arasında Endonezya, Vietnam, Brezilya ve Filipinler var.

Örneğin Endonezya hükümetinin İdari Reform Bakanlığı, Mart 2009'da tüm hükümet kurumlarında ve devlet organlarında "yasal yazılım ve özgür yazılımın kullanılması" kapsamında bir teşvik mektubu gönderdi ve 2011 yılı itibarıyle de uygulamaya geçileceğini planlandı. Bu geçişin yazılım bütçesini düşüreceği öngörüldü. Bu mektubu takiben Nisan 2009'da Araştırma ve Teknoloji Devlet Bakanlığı tarafından "Hükümet Birimlerinde Özgür Yazılıma Geçiş" belgesi yayımlandı.

IIPA raporu, Endonezya hükümetinin bu tavsiyesinin, yazılım endüstrisini zayıflatacağını, özgür yazılım sunan şirketlere "suni varlık alanı açacağını" ve bu şekilde de "uzun vadeli rekabet gücünü azaltıcağını", aynı zamanda da "yasal şirketlerin hükümet pazarına erişimini" engelleyeceğini yazıyor. Endonezya hükümetinin bu tavsiyesinin "Pazardaki en iyi çözümü bulacağı bir sistemi geliştirmek yerine", "fikri hakları korumayan bir anlayışı desteklediğini" öne sürüyor.

(soL - Haber Merkezi)