Özgür Web Günlerinde Phorm Tartışıldı

Linux Kullanıcıları Derneği ve Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu tarafından 19 - 20 Ekim tarihlerinde gerçekleşen Özgür Web Günlerinde Phorm tartışıldı.

Bu sene üçüncüsü Yeditepe Üniversitesinde düzenlenen Özgür Web Günlerinde iki gün süre ile birçok başlıkta sunumlar yapıldı. Katılımcıların ilgisinin yoğun olduğu sunumlarda Özgür Yazılımlar kullanılarak web uygulamaları geliştirmek başta olmak üzere birçok konu enine boyuna tartışıldı. “Phorm DPI ve Mahremiyet” başlıklı oturumda, dünyada kişisel verilerin gizliliğini ihlal etmesi ile gündeme gelmiş olan Phorm isimli firmanın, Türkiye’de TTNET ile ortak çalışmasının ortaya çıkaracağı hak ihlalleri başta olmak üzere, internet trafiğini izlemek üzere kullanılan DPI teknolojisi ve durumun toplumsal ve hukuki veçheleri detaylı olarak tartışıldı. Alternatif Bilişim Derneği'nden Ali Rıza Keleş’in yönettiği oturuma, Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Melih Kırlıdoğ, bilişim avukatı Şebnem Ahi ve Linux Kullanıcıları Derneğinden Hakan Uygun konuşmacı olarak katıldılar.

Amerika ve İngiltere’den kovulan “Osmanlı Torunu”nun şüpheli firması şimdi Türkiye’de
Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ konuşmasında DPI (Deep Package Inspection, Derin Paket İncelemesi) teknolojisinin şirketler tarafından reklam gösterimi için kullanıcı profilleme ve devletler tarafından ise fişleme başta olmak üzere birçok istihbarat amaçlı kullanıldığını ifade etti. Bu yöntemi kullanarak veri toplayan Phorm isimli firmanın Amerika’da (o zamanki adı 121medya) güvenlik şirketleri tarafından bilgisayarlara bıraktığı çerezlerin güvenlik açığı olarak tanımlanması ve teşhir olduktan sonra birçok davayla karşı karşıya kalması sonucu kapandı. Ancak bir süre sonra İngiltere’de ortaya çıkan firma, burada da kamuoyu baskısı, AB yasaları ve davalar sonucu işlemlerini durdurduğunu ifade etti.

Kırlıdoğ, Phorm firmasının sahibi Kent Ertuğrul’un medya tarafından Osmanlı Torunu olarak pazarlanmaya çalışıldığına dikkat çekti. TTNET ile kapalı kapılar ardında yapılan anlaşmalar sonucu Türkiye’de faaliyete geçen firmanın durdurulması için Alternatif Bilişim Derneği’nin konuyla ilgili yaptığı suç duyurusunun ve enphormasyon.org adresinde başlatılan bilgilendirme çalışması ve imza kampanyasının yaygınlaştırılması gerekliliğine dikkat çekti.

Phorm ve TTNET suç işliyor
Avukat Şebnem Ahi ise durumun hukuki boyutlarına değindi. Phorm firmasının topladığı bilgilerden siyasi, dini, etnik, cinsel, mesleki, ahlaki profiller çıkarılabileceğini ve bu durumun Türk Ceza Kanunu 132-140. maddelerinde yer alan, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar kapsamında olduğunu ifade eden Ahi, Avrupa Birliği yasalarında da aynı alandaki düzenlemeler nedeniyle Phorm’un AB ülkelerinde faaliyet gösteremediğini söyledi.

Phorm ve TTNET işbirliği ile kurulan sistemde takip edilmemeniz imkânsız
Hakan Uygun konuşmasında Phorm’un anonim olduğunu iddia ettiği verinin, internet servis sağlayıcıların elindeki imkânlar göz önüne alındığında, bir kaç küçük eşleşme ile kime ait olduğuna hatta kişinin kimlik numarasına ulaşılması durumunda ev adresine kadar bilinebileceğini ifade etti. Türkiye’de TTNET sistemine bütünleştirilen Phorm araçlarını devre dışı bırakmanın son kullanıcı tarafından neredeyse imkânsız olduğunu vurgulayan Uygun, bu sistemin atlatılması durumunda da internet kullanım alışkanlığınıza dair kişisel bir tercihinizi isteğiniz dışında başka kişilerin öğrenmiş olacağını ifade etti.

(soL - Haber Merkezi)