"Öteki" dünyada örgütlenme

Sanal miting ve eylemlerden sonra, şimdi de sanal örgütlenme gündemde. UNI Global Union (Uluslararası Sendika Ağı), Facebook, Twitter, Youtube ve Second Life gibi paylaşım sitelerinde örgütlenme çalışmaları yürütüyor.

UNI Global Union, iletişim, grafik, medya ve eğlence sektörlerinden bir dizi kuruluşun 1 Ocak 2000'de bir araya gelmesiyle kurulmuş. Aralarında The Communications International, FIET (The White Collar and Services Global Union), The International Graphical Federation ve Media and Entertainment International adlı kuruluşlar bulunuyor. Örgütlenme ve toplu sözleşme haklarıyla uğraşan kuruluşun Türkiye'deki üyeleri BASS, BASİSEN, TÜRK-Koop-İş ve Tez-Koop-İş.

UNI Global Union adlı sendikal birliğin internet sitesinde bulunan e-UNI bölümünde Facebook, Twitter, Youtube ve Second Life gibi paylaşım sitelerinde eylem ve örgütlenme çalışmalarının nasıl yapıldığına dair bilgiler bulunuyor.

Birliğin Second Life'da (SL) sanal bir adası da (Sendika Adası) bulunuyor.

UNI SL'ı nasıl kullanıyor
UNI Global Union, Second Life'da olmalarını şöyle gerekçelendiriyor:
- Açık ya da korumalı sanal toplantı yapma mekanı
- Zaman ve yolculuktan tasarruf sağlaması
- Daha geniş ve farklı izleyici kitlesine erişim sağlaması
- Uluslararası iletişim için daha iyi bir dil
- Diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte bir şeyler yapmak için iyi bir yer
- Second life yaşayanlarına ulaşma ve onları örgütleme olanağı sunması
- Şirketlerle tartışmak için bir platform
- UNI ve diğer sendika örgütleriyle sanal bir ofis üzerinden iletişim kurma

Sanal grev
UNI, ilk sanal grevi 27 Eylül 2007'de IBM'e karşı örgütlüyor. BU grevle yeni bir sözcük literatüre giriyor: "Tele Grev". Bu gösteri, İtalya'da IBM ile görüşmelerin gündemi oluyor. Gerçek hayattaki anlaşmazlık sendikaların lehine sonuçlanıyor.

UNI yetkilileri, Second Life gösterisinin yeni web tabanlı araçların sendikalar için taşıdığı potansiyeli gösterdiğini iddia ediyorlar.

Sendika adası
UNI sendika adasının kurucularından biri. Ada Second Life'da bir yer. (http://www.slunionisland.org)

Bütün dünyadan sendikacılar için bir ev. Olayların, kampanyaların, tartışmaların, eğitimlerin ve başka birçok şeyin paylaşımı için kurulmuş.

Second Life (SL) nedir?
Second Life, Linden Research firması tarafından 2003 yılında hizmete sokulmuş, internet tabanlı bir sanal dünya. Gayrimenkul almaktan, üniversite eğitimine kadar, her türlü kurgu Second Life ortamında gerçekleştiriliyor. Kendi içinde kendi ekonomisini yaratan Second Life'da Linden Doları (L$) kullanılıyor. SL'da arazi, elbise ve benzer şeyler almak istenildiğinde gerçek para gerekiyor.

1 Amerikan doları, 300 linden dolar ediyor. Oyuna, kredi kartıyla gerçek olarak yaklaşık 10 dolar ödeniyor ve karşılığında 50 linden alınıyor. Fakat oyun içerisinde kıyafetler, ev yapmak için gereken malzemeler, arazi, gazeteler, yemek, evlenmek, grup kurmak, her şey paralı. Oyunu gerçek kılan en önemli özelliklerden birisi oyunda linden dolar olarak kazanılan para, daha sonra buradaki döviz ofisinden Amerikan dolarına çevrilip, PayPal aracılığıyla gerçek hayattaki banka hesabına aktarılıyor.

SL, aynı zamanda IBM gibi şirketlerin para, zaman ve kaynak ayırdığı yüzlerce sivil toplum örgütünün kullandığı, toplantı düzenlediği bir mekan.

Sanal dünyalarda durum
Sanal dünyalara üyelik 2009'un ikinci çeyreğinde %39 artarak 579 milyona ulaşmış. Facebook ve Twitter popüler olmakla birlikte, para kazanılmıyor. Ancak sanal dünyalardaki SL ve benzeri siteler şunlar: World of Warcraft, Entropia Universe, Habbo Hotel, Club Penguin. Bunların iş modelleri bir digital abonelik ve mikro ödeme biçimine dayanıyor. Değişik yaş guruplarına hitap eden programları bulunuyor.

Üye sayıları
Habbo Hotel : 135 milyon
Neopets : 54 milyon
Poptropica : 35 milyon
Star Dolls : 34 milyon
Club Penguin : 28 milyon
Second Life : 19 milyon.