Ortadoğu'yu hedefleyen yeni bir siber-casusluk virüsü

İran'ı hedef alan Stuxnet, Flame ve Duqu gibi virüslere bir yenisinin eklendiği kaydedildi. İran, bilgisayar sistemlerinin güvenliğini korumak için devlet organlarının internetle bağlantısını kopartacağını açıkladı.

Ortadoğu'daki bilgisayarları hedefleyen yeni bir casusluk yazılımı keşfedildi. Bu virüs, Windows yüklü bilgisayarların ağ bağlantısında kullanıcı adı ve parolaları çalan bir yazılım. Rus Kaspersky Lab'ın incelemesi sonucunda virüsün daha önce İran'ın nükleer enerji santrallerindeki bilgisayarları hedefleyen Stuxnet ve Flame (Alev) virüsleri ile benzerlik taşıdığı belirtilmiş. Bu nedenle virüsün ABD ve İsrail tarafından imal edildiği düşünülüyor.

Bu yeni virüse, içindeki bir modülün adı olan Gauss adı verilmiş. Gauss'un şimdiye değin çoğunluğu Lübnan'da olmak üzere Orta Doğu'da yüzlerce bilgisayara bulaştığı belirtiliyor. Kaspersky Lab. virüsü “siber ispiyonculuk gereci” olarak kategorilendirdiğini bildirdi.

İran internetten kopuyor
Tahran ise bu ay başında internetin "güvenilir olmadığını" açıklayarak, belli bakanlıkları ve devlet organlarını internetten kopartacaklarını açıkladı. İran planının ilerleyen fazlarında internetten tamamen koparak, ülke için bir intranet kuracak. Bu intranetin 18 ay sonra hizmet veriyor olması bekleniyor.

İlk aşamada hassas bilgileri korumak amacıyla belirlenmiş bakanlıkların Eylül ayında internetle bağlantıları kesilecek.

İran İletişim ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Rıza Takipur, "Ulusal istihbarat ağının kurulması ile ülkenin değerli istihbaratı dış güçlerin erişime kapatılmış olacak" dedi. Takipur internetin bir avuç Batılı ülke tarafından tekelci bir şekilde kontrol edilmesine de karşı çıktığını belirterek, "internetin kontrolü bir veya iki belli ülkenin elinde olmamalı" diye konuştu.

İran'ın internetten koparak intranete geçmesinde İran'ı hedefleyen siber casusluk yazılımlarının etkili olduğu düşünülüyor.

(soL-Dış Haberler)