NASA Europa’yı keşfedecek

NASA, Jüpiter’in Europa isimli uydusunun yüzeyindeki buzul tabakayı ve yüzeyin altındaki okyanusu araştırmak üzere bir keşif çalışması hazırlığında.

(soL - Haber Merkezi) Son yapılan araştırmalar, Europa’nın, güneş sistemimiz içerisindeki uzayda, hayat için dünyadan sonra en elverişli yer olduğunu ortaya çıkardı. NASA uyduya inerek gezegenimizin tuzlu okyanuslarına benziyor olabileceği düşünülen uydu okyanusunda keşiflerde bulunacak. “Astrobiology” dergisinde yayınlanan makaleye göre, uydunun buzlu ve çatlak yüzeyi insansız uzay araçlarının gönderilmesini güçleştiriyor.

Europe’nın uzay araştırmacıları için cazip bir hedef olmasının nedeni uydu yüzeyinin altındaki sıvı sudan oluşan okyanus. Bu okyanusun varlığına dair kanıtlar, 80’lerde Voyager ve 90’larda Galileo isimli uzay araçları da dahil, insansız hava araçlarının daha önceden yapmış olduğu gözlem uçuşlarıyla elde edilmişti.

Bilim adamları uydunun, Jüpiter’in çekim gücünün etkisinde olduğunu ve bunun, gökcisminin iç yapısını ısıtan ve plato tektoniğine benzer jeolojik hareketler yaratan gelgitsel enerji ürettiğinden şüpheleniyorlar. Daha da dikkat çekici olan ise yeraltındaki suyun yüzeye çıkarak orada buz haline geldiğini düşündüren, yüzeydeki kırmızımsı çatlaklar.

NASA’dan bilim insanları, Europa’nın yüzeyindeki bu kırmızı çıkıntıları göz önünde bulundurarak, uydunun yüzeyden, yüzeyin altındaki okyanusa materyaller taşıdığı ve yüzeye de canlı organizmalar taşıma potansiyelinin olduğunu iddia ediyor.

Europa’yı, İtalyan astronom Galileo Galilei 1610 yılında keşfetmişti. Yıllar sonra NASA’nın Galileo aracı 1995’te Jüpiter sistemine ulaşarak uydunun yüzeyini detaylı bir şekilde inceleyebilmişti.