Moleküler Biyoloji Kongresi'nde bilim politikası eleştirisi

Türkiye Moleküler Biyoloji Derneği'nin 3. Kongresi Cuma İzmir'de tamamlandı. Kongre'ye özellikle kanser araştırması raporları damga vururken, yapılan bir konuşmada ülkenin bilim politikalarına ağır eleştiriler getirildi.

200'ü aşkın katılımla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde gerçekleşen toplantıda sistem biyolojisi, kanser biyolojisi, gelişim biyolojisi ve kök hücre bilimi, biyokimya, immünoloji, biyoteknoloji başlıklarında oturumlar gerçekleşti. Moleküler Biyoloji Derneği (http://molbioturk.org) 2011 yılından beri Türkiye'de bu alanlarda araştırmaların geliştirilmesi için faaliyet yürütüyor.

Açılış konuşmasını yapan Harvard Tıp Fakültesi genetik profesörü Vadim Gladyshev, ömür uzunluğunun evrimi konusundaki çalışmalarını anlattı. Gladyshev, bir fare azami 3 yıl yaşarken, fare büyüklüğünde olup 30 yıl yaşayan çıplak kör fareyi ve yine uzun ömürlü bir küçük yarasa türünü tanıttı.

Rus kökenli araştırmacı, bu türleri daha kısa ömürlü akraba türlerle genom ve gen ifadesi düzeyinde karşılaştırarak, uzun ömürlülüğün evriminin mekanizmalarını incelediklerini aktardı.

Çoğu Türkiye'de çalışan genç araştırmacıların yanısıra, İsviçre, ABD ve Almanya'dan davetli konuşmacılar da toplantıda yer aldı.

Kongre'de son konuşmayı yapan Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Türkiye'de aşı üretimi ve Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün tarihinden örnekler vererek, Türkiye'de bilimin her zaman bu kadar geri olmadığını, bilimsel altyapının zayıflatıldığını ifade etti.

Haberin devamı için tıklayınız