Microsoft'un 7 günahı: Bağımlılık

Özgür Yazılım Vakfı, Microsoft uygulama ve sistemlerini kullanmayı, gardiyanı Microsoft olan bir hapishanede yaşamaya benzetiyor.

Microsoft'un kullanıcıyı hapsetmesi, kullanıcının Microsoft ürünlerini güncellemek ve satın almak zorunda kalması anlamına geliyor. Özgür Yazılım Vakfı (FSF) bu stratejiyi "kapsa, genişlet ve yok et" şeklinde özetliyor.

Microsoft müşterilerini, düzenli olarak, güncelleme yapmaya zorluyor. Bunu, Windows ve Office'in eski sürümlerine destek vermeyi durdurarak ve uygulamalarının kullandığı dosya biçimlerini değiştirerek yapıyor. Bu da işletmeleri, yatırım yaptıkları o yazılımı ve belge biçimlerini kullanmaya devam edebilmek için güncelleme yapmak zorunda bırakıyor.

Microsoft Office gibi işletim sistemi ve diğer yazılımlara destek vermeyi durdurarak, firmaları yazılımın yeni sürümlerini edinmek dışında bir seçenek olmaması durumu ile karşı karşıya bırakıyor. Yazılımın yeni sürümleri, önceki sürümlerinden farklı olan dosya biçimleri içeriyor. Bu da bu tür belgeleri birbirine ileten firmaları da güncelleme yapmaya zorluyor. Ayrıca bazı uygulamalar Mİcrosoft Windows'un daha eski sürümlerinde çalışmayı reddediyor. Böylece, aslında bir belge değişim biçimi için sistemlerin tamamen güncellenmesi gerekiyor.

Özgür yazılımda ise yazılımlar açık formatları desteklediklerinden, kullanıcı bir firmaya veya yazılım paketine hapsolmuyor. FSF, Microsoft'un hapsinden kurtulmak için bu yüzden özgür yazılım kullanılmasını öneriyor.

(soL - Dış Haberler)


Bilgisayar kullanıcılarının yazılımları kullanma, kopyalama, özelleştirme, dağıtma ve yazılımların üzerlerinde çalışma hakkını savunma amaçlı kurulan Özgür Yazılım Vakfı (FSF), başlattığı Windows'un 7 Günahı kampanyasıyla Microsoft ve telif haklı yazılım hakkında duyarlılığı arttırmayı hedefliyor.

http://windows7sins.org adresinde başlatılan kampanya, Microsoft'un eğitimden standart belirlemeye, tekel oluşturmadan güvenliğe yedi başlıkta işlediği suçları, yürüttüğü lobi faaliyetlerini aydınlatıyor.