Meteor yağmuru asteroidden kaynaklanmış olabilir

Rusya'da bugün Batı Sibirya'da görülen meteor yağmurunun, dünyaya yakın geçen başka bir asteroid ile ilgisi olabileceği düşünülüyor.

New York Times'ın haberine göre, Rusya'da Sibirya'nın batısında görülen meteor yağmuru başka bir asteroidle ilgili olabilir.

Times'a konuşan Çelyabinsk Devlet Üniversitesi'nden fizikçi Aleksandr Dudorov, düşen meteorların bir asteroid ile birlikte geçiş yaparken denk gelmiş olabileceğini söyledi. NASA'nın bildirdiğine göre, küçük bir asteroid olan 2012 DA14 isimli gök cisminin bugün dünyaya yakından geçiş yapması bekleniyordu. Dudorov'a göre meteor yağmuru, bu asteroidin öncüsü olabilir.

Queen’s University Belfast Astronomik Araştırma Merkezi'nden Prof. Alan Fitzsimmons ise asteroid geçişi ile meteor yağmuru arasında bağ bulunmadığını iddia etti. BBC'ye konuşan Fitzsimmons, 2012 DA14'ün dünyaya güney yarımküreden yaklaştığını, ancak meteor yağmurunun kuzeyde gerçekleştiğini söyledi. Fitzsimmons'a göre iki olay arasındaki ilişki, kelimenin tam anlamıyla kozmik bir tesadüften ibaret.

Rusya Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada, meteorların olağandışı olmadığı, ancak genellikle atmosfere girdikleri zaman buharlaşmalarına rağmen, bugünkü olayda bunun yaşanmadığı kaydedildi. Akademi, meteorun büyük ihtimalle demir yoğun olduğunu ileri sürdü.

(soL - Bilim)