Küresel ısınma müdahale sebebi

Son yıllarda hakkında sayısız araştırma yapılan küresel ısınmanın çevresel bir sorun olarak ele alınmadığı ve ABD ulusal güvenliğine dönük olası etkilerinin Pentagon tarafından araştırmalara konu olduğu açıklandı.

New York Times Gazetesi'nde yayımlanan bir haber, küresel ısınmanın olası etkilerine karşı Pentagon tarafından müdahale senaryoları hazırlatıldığını ortaya çıkardı. Habere göre geçtiğimiz sene Aralık ayında ABD askeri çevreleri tarafından hayli önemsenen Milli Güvenlik Üniversitesi'nde bir araştırma gerçekleştirildi. Küresel ısınmanın sebep olacağı sel gibi felaketlerin Bangladeş'ten yüzbinlerce mültecinin Hindistan'a yönelmesini ve var olan bölgesel sorunları arttırması üzerine kurulan araştırma sonuçlarının Pentagon tarafından yakından incelendiği belirtiliyor. Benzer çalışmaların Çin ve Hindistan üzerine de ayrıca hazırlandığı belirtiliyor.

Son zamanlarda hazırlanan istihbarat raporları önümüzdeki 20-30 senelik zaman diliminde Güney Afrika'da, Ortadoğu'da, Güney ve Güneydoğu Asya'da küresel ısınmanın kıtlıklara, su sorunlarına ve bölgesel çatışmalara yol açacağını öne sürüyor. Bu raporlar aynı zamanda sıklıkla ABD'nin "insani yardım" ya da "askeri müdahale" ihtimallerine hazırlanması gerekliliği üzerinde de duruyor ve küresel ısınmanın çevresel etkilerinden ziyade ABD ulusal güvenliğine etkileri üzerinde daha ciddi bir şekilde durulmasını öneriyor. Raporlarda ele alınan bölgeler, ABD'nin ulusal güvenlik raporlarında adı sıklıkla geçen ve "tehdit unsuru" olarak ele alınan ülkelerin bulunduğu bölgeler ile şaşırtıcı bir şekilde örtüşüyor.

NY Times söz konusu haberinde, küresel ısınma ve ulusal güvenlik ilişkilendirmesinin önümüzdeki ay Senato'da ele alınacak iklim ve enerji ile ilgili bir yasanın tartışılmasıyla paralel gerçekleşmesine dikkat çekiyor. Buna göre bu tartışmalar, yasaya karşı olan tarafların 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD'nin önemli kavramlarından biri haline gelen güvenlik argümanıyla ikna edilmesini amaçlıyor.

(soL - DIŞ HABERLER)