Küba’dan Microsoft’a kınama

Microsoft’un MSN Messenger’a Küba’dan erişimi engellenmesi ABD’nin Küba’ya dönük ablukayı bilişim teknolojilerini de devreye sokarak şiddetlendirmesi olarak yorumlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Microsoft'un anlık mesajlaşma uygulaması MSN Messenger'ı aralarında Küba'nın da olduğu bazı ülkeler için erişime kapatması Küba tarafından kınandı.

Küba'da yayımlanan Juventud Rebelde gazetesinde çıkan bir makalede Microsoft'un Küba'nın yanı sıra İran, Kore, Suriye ve Sudan gibi "ABD'nin düşmanı" ülkeler için MSN Messenger'e erişimi engellediği hatırlatıldı.

Microsoft'un bu uygulamasının uluslararası bir tepkiye neden olduğu belirtilen makalede bunun aynı zamanda şirketin MSN Messenger'ı 10 yıl önce sunarken yaptığı reklam kampanyalarıyla da uyumlu olmadığına dikkat çekildi. Microsoft kampanyalarında MSN Messenger'ın ırk, inanç, politik görüş ya da diğer herhangi bir ayrım gözetmeksizin insanlar arasındaki paylaşımı artıracağını savunmuştu.
Makalede şirketin sözcülerinin dahi bu girişimin nedenlerini ikna edici bir biçimde açıklayamadıkları kaydedilerek şu soru dile getirildi: "Bu, şirketin bir onuncu yıl hediyesi mi yoksa ABD politika ve ekonomisinin en gerici sektörlerinin öncülük ettikleri Küba'ya karşı ablukayı daha da sıkılaştırmanın yeni bir yolu mu?"

Gelişkin teknolojilerin Küba'da kullanılmasını engelleyen tek şirket Microsoft değil. 1960'lardan bu yana ABD, Intel, Hewlett Packard, IBM ve Macintosh gibi şirketlerin, sağlık gibi insani amaçlar için olsa dahi, ürünlerini doğrudan Küba'ya satmasını engelliyor.

Makalede bu duruma bir örnek olarak 2003 yılında USA/Cuba-Infomed'in Küba hastanelerine göndermek istediği 423 bilgisayarın "ABD'nin dış politik çıkarlarına zarar vereceği" gerekçesiyle engellenmesi gösteriliyor.