Kötü yöneticiler kalbe zararlıymış

Kötü yöneticilerin sağlık için tehdit oluşturduğu ortaya çıktı. Bu konu üzerinde yapılan bir araştırma sonucu, yöneticilerinin tavırlarından ve iş yaptırma şeklinden mutsuz olan ve çalışma hayatından keyif almayan kişilerin, kalp krizi geçirme risklerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Stockholm Üniversitesi Karolinska Enstitüsü’nde çalışan fizyologlar 10 yıl boyunca yaşları 19 ve 70 arasında değişen 3000 erkeğin sağlıklarını takip ederek topladıkları verileri kamuoyu ile paylaştılar. Occupational and Environmental Medicine dergisinde yayınlanan makaleye göre, araştırma süresince içerisinde 74 kez kan akış bozukluğu veya kalp krizinden kaynaklanan angina pektoris (kalbin oksijensiz kalması) vakası ile karşılaşıldı.

Araştırmada yer alan bütün kişilerden yöneticilerinin, özellikle amacın açık olarak tarif edilmesi, yetenek ve geri dönüş performanslarını değerlendirmeleri istendi. Verilen bilgilerin ışında en kötü yöneticilere sahip kişilerin kalp hastalığı geçirme olasılıklarının yüzde 25 daha fazla olduğu görüldü. Hatta bu kişilerden kötü bir yöneticiyle 4 yıldan fazla zaman geçirmiş kişilerde kalp rahatsızlığı olasılığının yüzde 64’ü bulduğu ortaya çıktı.

Tehdidin ciddiyetinin daha gerçekçi şekilde anlaşılabilmesi için gelir, iş stresi, sigara kullanımı, tansiyon ve şeker hastalığı gibi diğer faktörlerin etkileri de incelendi. Toplanan verilerin değerlendirilmesi sonucu üstlerin yönetim tarzlarını iyileştirmelerinin çalışanların sağlıkları üzerinde birebir etkili olduğu görüldü.