Kargalar da alet kullanabiliyor

Sürekli birlikte yaşadığımız ve akıllıca davranışlarıyla bizi şaşırtan kargaların alet kullanmada son derece hünerli oldukları ortaya çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Yapılan bir araştırma kargaların alet kullanma yeteneği ile ilgili bilinmeyen yönleri ortaya koydu. Buna göre kargalar çeşitli karmaşık problemleri çözmek için alet üretebiliyor ve kullanabiliyor. Proceedings of the National Academy of Science'da yayımlanan bulguların yarattığı şaşkınlığın sebebiyse kargaların doğal hayatlarında bu yeteneklerini kullanmamaları.

5 yaşındaki Cook, Connely, Fry ve Monroe adlı dört kargayla çalışan araştırmacıların yaptığı bir dizi deneyde bu kuşlar, taş atmak suretiyle bir düzlemi yıkmayı ve altındaki solucana ulaşmayı hızlı bir şekilde öğrendi. Kargalar bu deneyde, eğitim görmeden doğru boyuttaki ve ağırlıktaki taşı seçme kabiliyetine sahip olduklarını da gösterdiler.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Cambridge Üniversitesi'nden Christopher Bird, "Bir dizi seçenek arasından en uygun aletleri seçebildiklerini ve kullandıkları aletlerin biçiminde değişiklik yapabildiklerini gördük" dedi.

Kuş beyinli derken bir daha düşünün
Araştırmacılar kargaların iki aşamalı alet kullanımını da gerçekleştirebildiklerini gözlemlediler. Kargalar, ilk aşamada bir düzlemi devirmek ve daha küçük boyuttaki taşı serbest bırakmak için büyük taşı seçebildi ve ikinci aşamada ince bir tüpteki solucanı elde edebilmek için bu küçük taşı kullanabildi.

En şaşırtıcı olansa kargaların varolanlarda değişiklik yaparak yeni aletler yapabildiklerinin ortaya çıkması oldu.
Araştırmacılar kargaların bir tüpün dibindeki solucana ulaşabilmek için bir tel parçasını gagalarıyla büküp kanca şekline sokabildiğini gösterdi.

Uzmanlar, kargaların alet kullanma kabiliyetlerinin, fiziksel zekaya bağlı olabileceğini düşünüyor.

Evrimin bir ürünü
Bu kargalar ve Yeni Kaledonya kargaları akıllı davranışlarıyla tanınan corvidae ailesine aitler. Fakat şu ana kadar karmaşık alet kullanımının sadece Yeni Kaledonya kargalarına özgü olduğu düşünülüyordu.

Christopher Bird, bu kuşların, bu kabiliyetlerini esaret altında kullandığına dikkat çekerek, bu akıllı hayvanların doğal hayatta besin sıkıntısı çekmediği için alet kullanmaya ihtiyaç duymadığını belirtti.

Bird, Yeni Kaledonya kargalarında alet kullanımının çevresel baskılar yoluyla ortaya çıktığının düşünüldüğünü ama diğer kargalarda da bu yeteneğin bulunmasının bu özel yeteneğin nasıl ortaya çıktığını bir kez daha sorgulamaya ittiğini söyledi.

Araştırmacılar bunun bu kuşların uzak bir atasının hem alet kullanma hem de materyallerin fiziksel özelliklerini anlama konusunda gelişkin bir yetenekleri olabileceği anlamına geldiğini belirtiyorlar.