İnternette 'SOPA'ya protesto

ABD'de yasalaşması beklenen Korsanlığı Durdurma Yasası'na internet üzerinde sansür sonucunu getireceği için ciddi bir muhalefet var. Yasaya karşı bugün internet üzerinden bir protesto gerçekleştirilecek.

ABD'de geçen sene internet üzerinde korsanlık olarak nitelendirilen, telif hakkı ile korunan sayısal bilginin paylaşımını engellemek amacıyla SOPA ve PIPA adlı iki önemli yasa önerisi oluşturuldu: SOPA (Stop Online Piracy Act – İnternetteki Korsanlığı Durdurma Kanunu) ve PIPA (Protect Intellectual Property Act - Fikri Mülkiyeti Koruma Kanunu). Amerikan film ve müzik endüstrisini içine alan Motion Picture Assocation of America, Recording Industry Association of America ve ABD Ticaret Odası'nın önayak olduğu bu kanun tekliflerine karşı aralarında Google gibi teknoloji şirketlerinin de bulunduğu ciddi bir muhalif kesimi de oluşturdu.

SOPA, telif hakkının çiğnenmesi durumunda herhangi bir web sitesini internetten kopartma yetkisi veriyordu. Bu kopartma işlemi web sitesinin alan adı ile ilgili adres aramasının cevapsız kalması ile mümkün oluyor. Site internet üzerinde olmasına rağmen ona ulaşılacak adres, arayan kişiye verilmemiş oluyor.

SOPA'ya karşı çıkan şirketler ve uzmanlar kanunun interneti derinlemesine anlayan kişiler tarafından oluşturulmadığını belirtti. Sözgelimi internetin temelini atan TCP/IP protokolünün yaratıcısı Vincent Cerf, SOPA'nın kullanıcıların “Büyük çoğunluğu ABD dışında olan yasadışı içerik sağlayan sitelere ulaşmasını engellemeyeceği” gibi, internet üzerinde emsalsiz bir sansürün de küresel olarak oluşturulmasına hizmet edeceğini belirtti.

18 Ocak: SOPA'yı protesto günü
SOPA ve PIPA tekliflerinin eğer kongreden geçerse, özgür ve açık interneti engelleyeceği düşünülüyor. SOPA tasarısını protesto etmek amacıyla Çarşamba günü aralarında dinamik sözlük Wikipedia'nın İngilizce sitesi ve blog sitesi Wordpress de olmak üzere çeşitli içerik sağlayıcı siteler 24 saat boyunca sitelerini karartacaklar.

(soL - Haber Merkezi)