Internet Ungovernance Forum 4-5 Eylül'de İstanbul'da

Alternatif Bilişim Derneği'nin düzenlediği Internet Ungovernance Forum,Çarşamba günü İstanbul'da başlayacak.

Onur Güngör

Internet Ungovernance Forum'un adını Türkçe'ye çevirmek çok kolay değil. Zira sözlüklerde böyle bir kelime yok. Benim aklıma iki seçenek geliyor. Birincisi düzenleyiciler "interneti yönetemezsiniz" anlamına gelmek üzere olmayan bir kelime üretmek istemiş olabilirler. İkincisi de Internet Governance Forum'da konuşulmayanları konuşacaklarını vurgulamak için seçmiş olabilirler.

Hangisi olursa olsun, Internet Ungovernance Forum'u düzenleyen Alternatif Bilişim Derneği üyelerinin, benzer tarihlerde gerçekleşecek olan Internet Governance Forum (IGF, İnternet Yönetişimi Forumu) adlı uluslarası konferansın internet için asıl önemli olan şeyleri önemsiz kılıp devletler ve şirketlere gereğinden fazla söz verilecek bir konferans olacağını düşündüğünü biliyoruz.

Alternatif Bilişim Derneği'nin IGF'ye alternatif olarak düzenlediği Internet Ungovernance Forum'u duyurduğu metne göre IGF'de sansür, interneti merkezileştirme çabaları ve internet trafiğinin izlenmesi gibi başlıklar yer almayacak. Dikkati çektikleri başka bir nokta da, konferansın Türkiye'de yapılmasına rağmen mevcut AKP hükümetinin her türlü alanda olduğu gibi internet üzerinde de uyguladığı özgürlükleri kısıtlayıcı yaptırımların hiç konu edilmeyecek olması. Gerçekten de internette sansürün merkezlerinden birine gelip bunları es geçmek kabul edilebilir gibi değil, ama şaşırtıcı da değil. Zira IGF'nin sitesindeki paydaşlar listesi ağırlıkla emperyalist sistemin sağlığını düşünen ve belirli bir meşruiyet kazandırmak için çalışan kurumlardan oluşuyor. Bu kurumlardan AKP'yi eleştirmelerini beklemek, hele de böyle bir konjonktürde, pek mantıklı değil. Bunun için eğer bu cephede bir mevzi kazanılacaksa, o da bu kurumlardan değil, Türkiye halklarının mücadelesinden kaynaklanacaktır. Aynı 2011 yılındaki internet yasaklarına karşı yapılan eylemler gibi.

4-5 Eylül günlerinde İstanbul Bilgi Üniversite'sinin Santral Kampüsünde gerçekleşecek etkinliğe dünyanın birçok yerinden internet özgürlüğü ve bilgi mahremiyeti konusunda çalışan kurum veya topluluklar da katılacak. Gözetim, Sansür ve İfade Özgürlüğü, Alternatif Medya, Ağ Tarafsızlığı, Sayısal Bölünme, yönetişim ve teknik çözümler gibi başlıklarda oturumların yapılacağı etkinliğe katılmak için 3 Eylül'e kadar [email protected] adresine başvurmak gerekiyor. Etkinliğin programına https://iuf.alternatifbilisim.org/index-tr.html#program adresinden erişilebilir.