Higgs: Muhtemeldi, gerçek oldu

CERN tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl “muhtemelen Higgs” olduğu açıklanan parçacığın artık kesinlikle Higgs olarak adlandırılabileceği söylendi.

12 trilyon proton-proton çarpışmasında ancak bir defa gözlemlenebilen Higgs parçacığının, kuramsal olarak beklendiği kütlede bir parçacık keşfedildiği geçtiğimiz sene 4 Temmuz’da açıklanmıştı. Fakat bu gözlemlenen yeni parçacığın kütle dışındaki fiziksel özellikleri, elde yeterli sayıda gözlem olmadığı için bilinmiyordu.

CERN tarafından yeni yapılan açıklamada, yeni keşfedilen parçacığın spin ve parite gibi diğer fiziksel büyüklüklerinin artık ölçülebildiğini söyleniyor. Geçtiğimiz yıla göre 2,5 kat daha büyük bir veri kümesinde yapılan ölçümler bu sonuca ulaşmaya olanak sağladı.

Fakat Higgs’le ilgili soruların sonuna geldiğimizi söylemek için henüz erken. Higgs parçacığı birden fazla kuramın öngördüğü bir parçacık. Artık Higgs olduğu kesinleşen yeni parçacığın, bu kuramlardan hangisine daha uygun olduğu önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak.

BilimsoL ekibi hazırladı.
facebook.com/BilimsoL
twitter.com/BilimsoL