Halk sağlığı uzmanından Fransız hükümet nişanına ret

Fransız halk sağlığı uzmanı Annie Thébaud-Mony, Fransız devletinin en yüksek nişanını "işçi sağlığı ve çevre kirliliği karşısında sergilenen büyük vurdumduymazlığı" gerekçe göstererek reddetti.

Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü'den (INSERM) emekli olan ancak kurumda çalışmalarını sürdüren Thébaud-Mony, nişanı kabul etmenin "neredeyse ahlaksızca" olacağını ifade etti.

Science dergisinin haberine göre 13 Temmuz günü Fransız hükümeti, 29 Fransızla birlikte Thébaud-Mony'ye Legion D'Honneur nişanını verdiklerini açıkladı. Araştırmacı ise 31 Temmuz'da yayınladığı mektupta kendisini seçen İskan Bakanı Cécile Duflot'ya teşekkür etti, ancak Duflot'dan ödül değil, bugüne kadar sınai suçları gerçekleştirenlerin ve bunları koruyanların üzerine gitmesini beklediğini yazdı.

Thébaud-Mony son 30 yıldır başta kanser olmak üzere işyeri kaynaklı hastalıkları, iş yasaları, sosyal eşitsizlikler ve halk sağlık hizmetleri gibi geniş bir çerçevede araştırmaktaydı.

Thébaud-Mony aynı zamanda "Asbestos Yasaklansın" isimli örgütün kurucuları arasında ve halk sağlığını koruma amaçlı Henri Pézerat Derneği'nin başkanlığını yürütüyor.

Red mektubunda Thébaud-Mony, çok sayıda Fransız işçinin halen işyerlerinde kansere yol açıcı bileşiklere maruz kaldığını vurguladı. Paris'in kuzeyindeki Seine-Saint-Denis bölgesinde kanser ve göğüs hastaları arasında on yıl süren bir araştırmasında, hastaların yüzde 85'inin kanserojen maddelere yüksek düzeyde maruz kaldıklarını tespit ettiğini hatırlattı.

İnşaat, otomobil tamiri, metal, bakım-onarım, atık, temizlik ve nükleer endüstri alanında çalışanlar araştırmaya göre en yüksek risk altındaydı. Öte yandan sağlık koruyucu bir dizi düzenleme 1990'larda yasalaşmışsa da, bunlar çoğu zaman patronlarca gözardı ediliyordu.

Mektubunda halk sağlığı alanında çalışanlara kurumsal destek verilmediğini vurgulan Thébaud-Mony, kendi kurumu olan INSERM'in de sermaye çıkarlarına ters düştüğü için kendisini terfiden kaçındığına inanıyor. Bakan Duflot'ya yazdığı mektupta Thébaud-Mony "Daha da beteri, beraber çalıştığım bir dizi genç ve parlak araştırmacının önleri kesildi" dedi.

Thébaud-Mony'nin şikayetleri, Kocaeli Üniversitesi halk sağlığı uzmanı Onur Hamzaoğlu'nun karşılaştığı kurumsal tepkilerin kapitalist ülkelerdeki genel vaziyeti yansıttığına işaret ediyor.

Öte yandan Pazartesi yaptığı açıklamada Bakan Duflot, "Thébaud-Mony'nin nişanı reddederken değindiği sebeplerin tam da bu nişanı haketmesinin sebepleri olduğunu" söylerken, kendisini Eylül ayında bir konuşma için davet edeceğini ekledi.

1944 doğumlu Thébaud-Mony'nin, "Çalışmak Sağlığa Zararlıdır" isimli kitabı Türkçe'ye çevrilmiş Ayrıntı Yayınları'nca bu yıl basılmıştı.

(soL - Bilim)