Güneşin suskunluğu küresel ısınmayı etkilemeyecek

Araştırmalar 20. yy'da aktivitelerinde artış gösteren Güneş'in, bu dönemin sonuna yaklaştığını, önümüzdeki 90 yıl boyunca daha suskun olacağını gösteriyor. Ancak Journal of Geophysical'da yayınlanan araştırmaya göre bu suskunluk küresel ısınmaya önemli bir etkide bulunmayacak.

Reading Üniversitesi ile İngiltere'nin ulusal meteoroloji servisi Met Office tarafından yürütülen araştırmada Güneş aktivitesindeki değişikliklerin Dünya sıcaklıklarında ne gibi değişimlere neden olabileceğine bakıldı. 2100'e kadar Güneş aktivisinde azalma beklenirken bunun küresel sıcaklıkları sadece 0.08°C düşüreceği öngörüldü. Ancak küresel iklim değişikliği senaryolarına göre beklenen sıcaklık artışıyla kıyaslanınca bu çok küçük bir etki.

Güneş'teki beklenen değişimin, sera gazlarının neden olduğu ısınmayı azaltamayacağını söyleyen araştırmacılar, beklenenden daha düşük bir aktivite olması durumunda küresel sıcaklıklarda 0.13 °C'ye kadar düşüşler gerçekleşebileceğini ekliyorlar. Şimdilik tek bir iklim modeliyle yapılan çalışmanın diğer modellerle de desteklenmesi bekleniyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne göre en olası görünen senaryolar 2100'e kadar küresel sıcaklıklarda 3 ila 4 °C artış öngörüyor. Biraz daha iyimser senayolara göre bu artış 2.5 °C'e kadar da olabilir. 2011 yılı 130 yıldır tutulan kayıtlardaki en sıcak dokuzuncu yıl olurken, on en sıcak yılın dokuzu 2000 yılından sonrasına denk geliyor.

Sera gazlarının salınımını kontrol altına almak üzere hazırlanan Kyoto Protokolü 2012 yılında geçerliliğini yitirirken, hükümetler yeni bir anlaşma için 2016'ya kadar masa başına oturmayacaklarını açıkladılar. Dolayısıyla olası yeni bir protokolün 2020'den önce yürürlüğe girmesi beklenmiyor.

(soL - Bilim)