Feza Gürsey Enstitüsü için mücadele devam ediyor

Feza Gürsey Enstitüsü'nün kapatılmasına tepkiler sürerken TÜBİTAK ile enstitünün kapatılmasına karşı olan bilim camiası arasındaki tartışma tüm hızıyla devam ediyor.

TÜBİTAK'ın, Türkiye'nin tek temel bilimler araştırma enstitüsü olan Feza Gürsey Enstitüsü'nü kripto teknolojileri üretimi üzerinde uzmanlaşan BilGem'e alt birim olarak bağlama kararı bilim camiasında büyük tepki görmüştü. Enstitü'nün Kandilli'deki binasından Gebze'de bulunan BilGem'e fiziksel olarak taşınması 15 Temmuz'da gerçekleşti. Enstitü'nün kadrosu da seneler içinde dört kişiye kadar küçültüldüğü için, taşınma ve alt birime indirgenme enstitünün kapatılması şeklinde değerlendiriliyor.

Enstitünün kapanmasına karşı çıkanların oluşturduğu savefezagursey.wordpress.com blogu, bilim insanlarından, öğrencilerden, kurumlardan ve uluslararası bilim camiasından gelen mesajlar ve imza kampanyası ile hacmen gittikçe büyüyor.

Kamuoyu tepkisi arttıkça TÜBİTAK da enstitüye dair almış olduğu kararın ardındaki nedenleri bu bloga gönderdiği açıklamalar ile duyurmaya çalışıyor. Son olarak, TÜBİTAK 2 Ağustos'ta çeşitli tablolar, grafikler ve enstitüye emeği geçmiş bilim adamlarından alıntılar ile zenginleştirilmiş 13 sayfalık açıklama yapmıştı. Ancak daha sonra bu eklektik biçimde hazırlanan belgenin büyük resmi yansıtmaktan uzak olduğu anlaşılmıştı. Üstelik blogda yer verilen bu TÜBİTAK açıklamasına yazılan giriş yazısından anlaşıldığı üzere TÜBİTAK bu açıklamayı kendi sitesine yayımlamaktan imtina ederken savefezagursey blogunda yayınlanması için Hukuk Birimi aracılığı ile blog yöneticilerine baskı yapmış.

Blogda açılan imza kampanyasında neredeyse tamamı bilimle uğraşan insanlar olmak üzere 11 Ağustos itibariyle bin 400'ü aşkın imza verildi.

(soL - Haber Merkezi)