Feza Gürsey Enstitüsü için imzalar artıyor

Feza Gürsey Enstitüsü'nün tasfiyesine karşı başlatılan imza kampanyasında dün itibariyle yaklaşık 900 imza toplandı. Biliminsanları kararın gözden geçirilmesini bekliyor.

TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun Feza Gürsey Enstitüsü'nü Gebze'ye taşıma kararı almasının ardından, ODTÜ Fizik Bölümü öğrencilerince bir imza metni yazılmış ve konuyla ilgili haberlerin ve görüşlerin paylaşıldığı www.savefezagursey.wordpress.com sitesinde yayınlanmıştı. Metne imza verenlerin sayısı, 24 Temmuz 2011 itibarıyla dokuz yüze yaklaştı. Konuyla ilgili medyada çıkan haberler ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün konunun tekrar değerlendirilebileceğine dair açıklamasının ardından sürecin nereye evrileceği konusu bilim insanlarının gündemine girmiş durumda. İmzaların amacı, enstitünün işlevini yerine getiremesini imkansızlaştıracak bu karardan geri dönülmesi ve parlak sayılamacak mevcut durumunun iyileştirilmesine yönelik bir baskı oluşturmak. Uluslarası bilim kamuoyundan da konuyla ilgili pekçok görüş belirtildi. Burada da, yayınlanan imza metnini paylaşıyoruz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün’e,

TÜBİTAK Bilim Kurulu, 5 Haziran ve 9 Temmuz 2011 tarihlerinde yaptığı toplantılarda, İstanbul Kandilli’deki Feza Gürsey Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü’nü Gebze’ye taşıma ve yine TÜBİTAK’a bağlı olan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’ne 15 Temmuz 2011 tarihi itibari ile bağlama kararı almıştır.

Her ne kadar enstitü Gebze’de varlığını sürdürecekmiş gibi görünse de, çalışma alanları ile ilgisi olmayan bir merkeze bağlanması fiili olarak enstitünün kapatılması anlamına gelmektedir. Böylelikle, temel bilimler enstitüsü olarak, adını taşıdığı cumhuriyet tarihimizin yetiştirdiği ender bilim insanlarımızdan olan Feza Gürsey’in temsil ettiği ve devam etmesini arzu ettiğimiz misyonunu yerine getirmesi imkansız hale gelecektir.
Son yıllarda, enstitüde yarı zamanlı çalışanların sözleşmeleri yenilenmeyerek ve süreleri dolan doktora sonrası araştırmacıların yerine yeni araştırmacılar alınmayarak, enstitüdeki bilim insanı sayısı bugüne kadar dörde indirilmiş ve bunun sonucu olarak enstitünün hizmet vermesi zorlaştırılmıştır.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, enstitüdeki az sayıdaki bilim insanı, bugüne dek büyük bir özveri ile pek çok toplantı, seminer ve okul organize etmiş ve uluslararası yayınlar çıkartmıştır. Ülkemizde teorik fizik ve matematik alanındaki tek enstitü olan Feza Gürsey Enstitüsü, bu faaliyetleri ile Türkiye’deki en başarılı araştırma kurumlarından birisi olmuştur.

Feza Gürsey Enstitüsü’nün, yurtdışındaki benzerlerinin (Almanya’da Max Planck enstitüleri, İtalya’da Ulusal Nükleer Fizik Enstitüsü (INFN), Kanada’da Perimeter Teorik Fizik Enstitüsü, Polonya Bilimler Akademisi enstitüleri, İran’da Temel Bilimler Araştıma Enstitüsü, Kore İleri Araştırmalar Enstitüsü, ABD Princeton’daki İleri Araştırma Enstitüsü (IAS) gibi) düzeyine gelebilmesi için destek görmesini beklerken, aksine, işlevsiz hale getirilmeye çalışılmasına, ve bugün teorik fizik ve matematik alanındaki araştırmalarla doğrudan ilgisi olmayan bir merkeze bağlanmak üzere Gebze’ye taşınması kararına tanık olmaktayız.

Sayın Bakan, sizin de bildiğiniz gibi, Feza Gürsey Enstitüsü Türkiye’de araştırma ve geliştirmeye ivme katmak amacıyla örnek bir enstitü olarak kurulmustur. Bu örneğin kapatılması ise, Fransa, Almanya, ABD, Japonya gibi bilim ve teknolojinin başını çeken ülkelerde küçük farklarla uygulanan bu başarılı modelden Türkiye’de tümüyle vazgeçilmesi anlamına gelecektir.

Biz aşağıda imzası bulunanlar, bu hatadan bir an önce dönülmesini, enstitünün şu anda İstanbul’daki mevcut yerinde kalmasını ve enstitünün gelişmesi için, en başta kadro olmak üzere imkanlarının arttırılmasını ve ileride benzer enstitülerin üniversitelerin yoğunlaştığı diğer şehirlerimize de yaygınlaştırılmasını ümit etmekteyiz.

Bilgilerinize saygılarımızla arz ederiz.

İmzacıların listesine http://savefezagursey.wordpress.com/imza-kampanyasi-petition/ adresinden ulaşılabilir.

(soL-Bilim)