Felçli fareler yürütüldü, sıra insanlarda

Araştırmacılar felçli fareleri yürütmeyi başardılar. İnsanlar için ise 2015 yazında deneylere başlanabileceğini söylüyorlar.

BilimsoL / Ayça Karnap

İnsan vücudu hareket etmek için elektriğe ihtiyaç duyar. Beynimizden çıkan anlık elektriksel akım 30 watt kadardır. Sinir sistemi devresi bozulduğunda, bu elektrik sinyallerinin iletilmesi de aksar. Bu durum da çoğunlukla felç gibi büyük sinirsel sorunlara yol açar.

Sinir sisteminin uyarılmasının bu gibi sinir sistemi bozukluklarının düzeltilmesinde işe yaradığı biliniyor. Örneğin Parkinson hastalığındaki titremelerin düzeltilmesi için beynin belirli bölgelerine sinyaller gönderiliyor. Kol veya bacağı kesilmiş insanlarda, kaybedilen uzvun dokunma duyusunu yerine getirmek için de elektrik sinyalleriyle sinirler uyarılabiliyor. Omurganın kısmi hasarında da yine elektriksel uyarı kullanılarak hareket kontrolü yenilenebiliyor.

Tamamen felçli bir durumdan, yürümenin tekrar kazandırılması konusu ise bu çalışmalara yeni bir yön kazandırdı. Şimdiye kadar olan çalışmalarda, hasarlı omurganın elektriksel uyarımı her uyarı tek tek el ile verilerek gerçekleştiriliyordu. Ancak çalışmada söylendiği şekilde, bunun yürümeye yardımcı olmadığı biliniyor.

Haberin devamı için tıklayınız.