"Facebook devrimi" Bosna'da ilgi görmedi

Facebook üzerinden yapılan eylem çağrılarıyla "diktatörlerin yıkıldığı" iddia edilen günümüzde, Bosna'da yapılan bir Facebook çağrısı hezimetle sonuçlandı.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden örgütlenen ve davet atılan yaklaşık 2500 kişiden 113 kişinin “belki katılacağım” 105’inin ise kesin katılacağım diye fikir belirttiği eyleme, organizatörlerin kendisi bile katılmadı.

Asparagas gülmece haberlerini aratmayan olay geçtiğimiz Cuma günü 25 Şubat’ta oluşturulan Facebook’ta bir etkinlik oluşturulmasıyla başladı. Etkinlik tanıtım metninde şu ifadeler vardı:

“Gün bugündür...

Bosna-Hersek vatandaşları! Medyada da izlediğiniz gibi, dünyada yeni bir düzen oluşuyor. İki üç gün öncesine kadar yıkılamaz denilen hükümetler birer birer yıkılıyor. Mısır, Libya, Tunus, Yunanistan, Bahreyn, Yemen, Fas, İtalya halklarının diktatörlüklerin demir yumruklarından kurtulup özgürlük yolunda verdikleri mücadele ülkemiz için de yeni bir perspektif oluşturuyor.

BH (Bosna-Hersek) 1990 yılından bu yana diktatörlük sistemidir. Bu diktatörlük tek bir kişi değil ahtapot gibi her yana yayılmış ve insanları soyan bir suç çetesidir.

21 yıllık savaş, açlık, iktisadi çöküntü ve adaletsizlikten sonra halkların kendi ülkeleri ve gelecekleri için bir şeyler yapmaya çalıştıkları ülkelerden esinleniyoruz. Nihayetinde Dayton Anlaşması tarafından empoze edilen anayasal düzeni yıkıp yerine normal bir ülke kurma zamanı gelmiştir.

28 Şubat 2011, Pazartesi günü, 21 yıl sonra ayaklarımızın üzerinde yükseldiğimizi göstermek için eylem yapacağız!”

Bu metinle Pazartesi günü saat 12:00’de BH Başbakanlık binası önünde eylem yapılması çağrısı yapıldı. Fakat, eyleme organizatörlerin kendileri bile katılmadı.

Geçim koşullarının gittikçe zorlaştığı Bosna-Hersek’te, %40’lara varan işsizlik oranı çalışanları daha da kötü koşullarda çalışmaya zorluyor. Ülkede granit işçilerinin aylardır süren mücadelesi, demiryolu işçilerinin grevleri ve emeklilerin talepleri ise facebook üzerinden devrim yapmaya yetecek kadar sanal bir dinamizmi içermiyor.

(soL - Bosna Hersek)