Evrimi Anlamak sitesine Science Dergisi’nden ödül

Science Dergisi, SPORE ödülünü Evrim Çalışkanları tarafından Türkçeye de kazandırılan Understanding Evolution (Evrimi Anlamak) sitesine verdi. Evrimi Anlamak sitesi, Berkeley Üniversitesi’nin eğitim ve bilimsel okur yazarlık alanında geniş kitlelere ulaşmak için çevrimiçi yayın olarak hazırladığı bir site.

Evrimi Anlamak web sitesi ABD’de 2004 yılında, Türkiye’de 2008 yılında yayına başladı. Hedeflenen evrim öğretimi için öğretmenlere kaynak yaratabilmekti. Zamanla site ilk ve orta öğretim dışında da yaygın bir şekilde takip edilmeye başlandı. Diğer bir önemli gelişme ise evrim hakkında yürütülen yanlış fikirlerin, “bilimin nasıl işlediği” konusundaki yanlış anlamalardan türediğinin fark edilmesiydi. Ayrıca Evrimi Anlamak sitesini geliştiren takım, bilimsel konuların öğrenilmesi sayesinde sosyal konular, politik kararlar gibi başlıklarda yanlış bilgilerin topluma zarar vermesinin önlenebileceğini düşünerek yola koyuldu. Benzer kaygılarla site Evrim Çalışkanları tarafından Türkçeye de çevrildi.

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Paleontoloji Müzesi Eğitim ve Sosyal sorumlusu ve sitelerin proje koordinatörü Judy Scotchmoor “İnsanların büyük çoğunluğunun evrim hakkındaki fikirleri karmaşıktır çünkü bilim hakkında bildikleri karmaşıktır” diyor. Bu nedenle üniversite Understanding Science (Bilimi Anlamak) Web sitesini de yayına hazırladı. Bu önemli toplumsal sorumluluk nedeniyle Evrimi Anlamak ve Bilimi Anlamak sitelerinin yaratıcılarına SPORE (Eğitimde Çevrimiçi Kaynaklar Bilim Ödülü) ödülü verildi.

Doğa bilimleri alanındaki en saygın dergilerden biri
Science Dergisi, bilim eğitiminde en iyi çevrimiçi materyallere dikkat çekmek için 2009 yılında SPORE ödülünü vermeye başladı. SPORE, daha az ideal koşullarda bilim gelişimi için uyarlanmış bir araç olarak düşünüldü. Bu ödül projesi, eğitimsel yeniliklere gösterilen mukavemete karşın bilim eğitiminde anlamlı bir ilerlemenin tohumlarını atanlara veriliyor.

Evrimi Anlamak Takımı, Türkiye’de Evrim Çalışkanları
Judy Scotchmoor, 25 yıl orta öğretim fen ve matematik öğretimi programında çalıştıktan sonra paleontoloji müzesine geçiş yaptı. Fosilleri, yaşamın kökeni üzerine halka sunulan geçmişin iletimi yolu olarak gördü. Açıkçası öğretmenlere evrimi öğretmek için daha iyi bir araca gerek vardı. Böylece öğretmenler, insanların diğer canlı türlerinden tamamen farklı evrilmiş olduğuna inanan öğrencilerin sorularını cevaplayabilirlerdi.

Türkiye’de 2007 yılında yola koyulan Evrim Çalışkanları, çekirdeğinde çeşitli üniversitelerde çalışan biyologların bulunduğu geniş bir gönüllü ağından oluşuyor. Grup, siteyi çevirmenin ve yayınlamanın bir adım daha ileri taşınması için yeni bir adım attı, Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği’nin (European Society of Evolutionary Biology – ESEB) anadili İngilizce olmayan ülkeler için açtığı halk eğitimi para fonuna başvurdu ve pay almaya hak kazandı. Evrim Çalışkanları’na ayrılan fonu, Evrimi Anlamak sitesini CD’ye yükleyip birçok biyoloji öğretmenine ulaştırdı. Evrimi Anlamak sitesinin Türkçesinden ve Evrim Çalışkanları’nın yaptıklarından haberdar olan Richard Dawkins ve asistanı Paula Kirby geçtiğimiz yıl bir görüşme yapıp Evrim Çalışkanları ve projeleri hakkında bilgi aldılar. Görüşmede Evrimi Anlamak sitesinin Arapça, İspanyolca gibi dillere çevrilmesi için yapılabilecekler konusu da konuşuldu.

Öğretmenlerden ve öğrencilerden büyük ilgi
Öğretmenler siteleri oldukça olumlu karşıladılar. Birçok teşekkür iletisi geldi. Öğretmenler “Öğretmem gerektiğini biliyordum ama elimde kaynak ya da herhangi bir araç yoktu” vb iletiler gönderiyor. Artık bilim öğrenciler için daha canlı, daha dinamik fikri yaygınlaşıyor.

İngilizce yayın yapan siteye tüm dünyadan ziyaret sayısı ayda bir milyonun üzerine çıkmış durumda. Evrimi Anlamak-Türkçe sitesinin gördüğü ilgi ise özellikle 2009 yılında TÜBİTAK’ın Darwin Dosyasını sansürlemesinden sonra büyük artış gösterdi. Grup, Evrimi Anlamak sitesinin ayda ortalama 5 bin ziyaretçisi olduğunu söylüyor.

(soL-Bilim)