Egzersiz eroin kadar bağımlılık yapabilir

Egzersiz bağımlılarının, egzersiz yapmayı bırakmaya başladıklarında eroin bağımlıları ile aynı yoksunluk semptomlarını göstermeye başladıkları belirtildi.

Araştırmacılar fiziksel aktiviteyi kesmenin, bağımlılarda uyuşturucuyu birden bırakmaları sonucu gözlenen titreme, dişlerin takırdaması, gözkapaklarının düşmesi gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olduğunu saptadılar.

Kilo vermek için yapılan saplantısal düzeyde egzersizin ‘anoreksia atletkia’ adı verilen hayati tehlikesi olan bir duruma neden olduğunu da ekliyorlar.

Boston’daki Tufts Üniversitesinden sinirbilimcilerin oluşturdukları raporda, hafif uyuşturucuların ağır olanları almaya götürebilmesi gibi hafif tempoda koşu ve bisiklet sürmek gibi sert olmayan egzersizlerin triatlonlara, 100km’lik bisiklet sürüşlerine dönüşebileceğini söylüyorlar.

Davranışsal Sinirbilim (Behavioural Neuroscience) dergisinde yer alan çalışmada aşırı fiziksel aktivitenin, uyuşturucu kullanmada ortaya çıkabilecek benzer davranışlara yol açabileceği ancak yeterli besin alımı ve hayatın diğer yönlerine de ağırlık verilmesiyle dengenin sağlanabileceğine dikkat çekiliyor.

Araştırmacılar iki gruba ayırdıkları sıçanlarla yaptıkları çalışmada, bir gruba egzersiz tekerleri, diğer gruba alındığında eroin bağımlılarının yoksunluk semptomlarını ortaya çıkaran naloxone maddesi verildi. Sonunda fiziksel aktivitede bulunan sıçanların semptomlarının aktiviteden uzaklaştıklarında daha kötü semptomlar gösterdikleri ve beyin kimyalarının uyuşturucu bağımlılığındakine benzer bir değişimden geçtiği görüldü.