Domuz gribi laboratuvarda mı yaratıldı?

Tamiflu adlı grip ilacının geliştirilmesinde baş araştırmacı olarak çalışan virüs uzmanı, domuz gribi virüsünün laboratuvardan çıkmış olma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Tamiflu adlı grip ilacının geliştirilmesinde baş araştırmacı olarak çalışan virüs uzmanı Adrian Gibbs, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, domuz gribi virüsü üzerinde yaptığı incelemede bu virüsün laboratuvardan çıkmış olma olasılığını çok yüksek bulduğunu söyledi.

Virüsün genetik yapısını ve amino asitlerini inceleyen Avustralyalı bilim adamı, grip aşısı ya da yeni grip ilaçları geliştirmek isteyen bilim adamlarının laboratuvar ortamında yeni grip virüsleri yaratmaya çalıştığının bilindiğini, bu virüslerden birinin laboratuvardan "kaçmış" olabileceğini açıkladı.

Virüsteki genetik mutasyonun domuzlar arasında görülen domuz gribinden 3 kat daha hızlı olduğunu kaydeden Gibbs, bunun da virüsün mühendislik eseri olduğu iddiasını güçlendirdiğini dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü inceleme başlattı

Gibbs'in açıklamasını yayınlayan Bloomberg haber ajansı, Dünya Sağlık Örgütü'nün iddiaları ciddi bir biçimde inceleyeceğini duyurdu. Amerikan salgın hastalıkları önleme merkezi CDC de Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte virüsün kaynağını belirlemek için çalışma yürüttüklerini ancak bu virüsün laboratuvardan çıkmış olabileceğine ilişkin herhangi bir delile ulaşamadıklarını açıkladı.