Dawkins'in Down Sendromu yorumu tepki aldı

Popüler bilim yazarı ve zoolog Richard Dawkins, Twitter'dan attığı "Down Sendromlu bebeğim olsa kürtaj yaptırırdım" mesajıyla tepki çekti.

BilimsoL

Popüler bilim yazarı ve zoolog Richard Dawkins, Twitter'dan attığı "Down Sendromlu bebeğim olsa kürtaj yaptırırdım" mesajıyla tepki çekti.

Down Sendromu (DS) Derneği, "DS bireyler kapsamlı ve anlamlı yaşam yürütebiliyorlar ve toplumumuza değerli katkılarda bulunuyorlar. Bebeğin DS olması kürtaj için kendi başına gerekçe değildir tabii son tahlilde karar ailenindir" açıklamasında bulundu.

Emekli Oxford Profesörü Richard Dawkins, Çarşamba günü attığı mesajda "Çoğu anne [DS'li bebeğini kürtajla] aldırıyor. Yapmazsanız da sizin kararınız, size iyi şanslar" yazmıştı.

Dawkins, medyadan gelen tepkilere karşı "ahlak felsefesi sorularına mantıklı yanıtlar ürettiğini" söyleyerek kendini savundu.

"DS'nin kürtajla ortadan kaldırılması" fikri, hem 20. yüzyıl başlarına ait öjeni hareketini akla getirdiği için, ayrıca DS bireylerin toplumsal katkılarını göz ardı ettiği için eleştiriliyor.

Öjeni taraftarları, insanda sağlık sorunlarının genetik kaynaklı olduğu ve insanda ırk ıslahı (sakıncalı sayılan bebekler için kürtaj, sakıncalı ebeveynler için kısırlaştırma ve öldürme) yoluyla insan toplumunda sağlık ve refahın artacağını iddia ediyorlardı.

Bazı ahlakbilimciler, yeni tüp bebek ve genetik teknolojilerinin öjeniyi yeniden gündeme getirdiğinden endişe ediyor.

İlgili haber: Tabatha Kinder, 21 Ağustos 2014, International Business Times, "Richard Dawkins Makes 'Worst Comments Yet' on Twitter about Down's Syndrome Babies."