Çocuklarınızın resimlerine iyi bakın

Londra King’s Kolej Psikiyatri Enstitüsü imzası taşıyan makale çocuk resmi çizmesi istenen 4 yaşındaki deneklerin, çizimi gerçeğe benzetme başarısıyla zekâ testi sonuçları arasında paralellik saptıyor.

Bilge Yorulmaz / BilimsoL

Araştırma 1920 yılından beri devam eden “Bir çocuk resmi çizer misin?” testinden elde edilen sonuçlar işlenerek tasarlanmış. Bahsi geçen testte 4 yaşına gelen çocuklarından aileleri tarafından bir çocuk resmi çizmeleri isteniyor. Çizilen çocuk resmi taşıdıkları uzuv ve yüz ayrıtlarına göre 0-12 arası puanlanıyor. (yüz, kollar, bacaklar, ağız….) Ayrıca çizimi yapan çocuklar 4 ve 14 yaşlarında yaşlarına uygun birer zekâ testine de giriyor ki zekâ seviyeleri de ölçülebilsin. Her ne kadar IQ testinin neyi ölçtüğü ve tutarlılığı tartışmalıysa da şimdilik o testin ölçtüğü şeye zekâ diyelim. Bunun bizim günlük yaşamda zekâ dediğimiz şeyden farklılığını da not ederek devam edelim.

Başta Dr. Arden ve meslektaşları, 1920’den beri havuzda fazlaca veri biriktirilen bu deney setinin “ikiz kardeş” olan deneklerini ayıklamayı tercih etmiş. 7.752 çift, tek ve ayrı yumurta ikizi üzerinden alınmış sonuçlardan referansla araştırmalarını tamamlamışlar.

Sonuçlar gösteriyor ki, en detaylı çocuk resmi çizen yani çizimden en yüksek notları alan 4 yaşında verilen zekâ testinden de yüksek sonuçlar elde etmiş. Bunun yanında, yüksek puanlı resimlerin sahiplerinin 14 yaşında aldıkları ikinci zekâ sınavından da yüksek puanlar aldığı görülüyor. Bu sonucun, çocukların küçük yaşlardaki çizimlerinin ileriki zekâ seviyelerine dair olumlu bir gösterge olabileceği yorumu yapılabilir. Fakat Dr. Arden altını kalın çizgilerle çizerek uyarıyor Aksi ebeveynleri kaygılandırmasın. Çocuğunuzun çizim kabiliyetinin olmaması tersinden onun ileride zekâ seviyenin düşük olacağını göstermiyor. Çünkü bu önermeyi olumsuzlayacak sonuçlar mevcut. Ayrıca, alınan sonuçlarda çizim kabiliyeti ve zekâ arasındaki korelasyon 4 yaş için 0,33 iken, 14 yaş için 0,20’lerde seyrediyor. Bu da genetik ve çevresel pek çok faktörün zekâyı belirlemede çizim yeteneğinden daha çok etkisi olduğu anlamına geliyor.

Bunun yanında tek ve ayrı yumurta ikizleri ile çalışma, ekibe çizim kabiliyetinin genetik bağlantısını araştırma imkânı da vermiş. Genetik mirasları aynı olan tek yumurta ikizlerinin çizimleri yetiştirilme tarzları aynı genetik yapıları ise %50 benzerlik gösteren çift yumurta ikizlerinin çizimlerinden daha fazla benzerlik gösteriyor. Ama araştırmacılara göre bu “çizim geni vardır” demek değil. Kalem tutuştan, nesneye bakışa kadar birden fazla özelliğin etkilediği çizim kabiliyetinde, genlerin bunu nasıl etkileyeceğinin karmaşık bir durum olduğunu belirtiyorlar.

Kaynak: Genes influence young children’s human figure drawings, and their association with intelligence a decade later, R. Arden et al., published in Psychological Science, 19 August 2014.

"Bir çocuk resmi çizer misin?"