Cenk Saraçoğlu yazdı: Gezi Direnişi ve müzmin orta sınıf sorunu

Ünlü sosyolog Loïc Wacquant'ın Boğaziçi Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada ortaya attığı "Gezi Parkı" tezleri tartışılmaya devam ediyor. Cenk Saraçoğlu, Wacquant'ın tezlerinin arkasında yatan genel kabulü ve yöntemi sorgulayarak, "Gezi ve Orta Sınıf" algısını eleştiriyor.

Cenk Saraçoğlu - Bilimsol

Günümüzün önemli sosyologlarından Loïc Wacquant Boğaziçi Üniversitesi’nde “Kentte Eşitsizlik, Marjinallik ve Sosyal Adalet” başlıklı bir konuşma yaptı. “Hrant Dink Anısına Konferans” kapsamında gerçekleşen konuşmasında Wacquant, neoliberal dönemin kentlerinde ortaya çıkan yeni marjinalleştirme biçimleri üzerine, teorik önermelerde bulundu, bazı olgusal gözlemlerini aktardı. Yaklaşık 1 saat süren konuşmasının ilk 20-25 dakikası ise Wacquant’ın, Pierre Bourdieu’nun kavramlarına yaslanarak yaptığı bir Gezi Direnişi çözümlemesini içeriyordu. Konferansa katılamadım ama ses kaydını dinleme fırsatım oldu. Konuşma sonrasında internet üzerinden gerçekleşen bazı tartışmaları da elimden geldiğince takip ettim.

Gezi direnişi ile ilgili yüzlerce makale kaleme alınmış ve yorum yapılmışken Wacquant’ın neden bir yazının konusu olduğu haklı olarak sorulabilir. Wacquant önemli bir sosyolog ve özellikle kentsel toplumsal yaşamdaki sınıf örüntülerinin/pratiklerinin son dönemlerdeki dönüşümü ile ilgili çalışmaları ve bu çalışmalardan türettiği kavram ve yaklaşımlar uluslararası alanda dikkate alınıyor. Bu yazı açısından önemi ise Wacquant’ın Gezi’ye dair inşa etmeye çalıştığı yaklaşımın Türkiye’de bu konuda yapılan bazı değerlendirmelerle bire bir örtüşmese de, bazı ortak çıkış noktalarına ve benzer politik çıkarımlara sahip olması. Bu açıdan Wacquant’ın konuşmasına dair bu yazı aynı zamanda meseleye dair Türkiye’deki spesifik bir sosyolojik pozisyonu değerlendirmeyi amaçlıyor.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.