Call of Duty: Afganistan'da ABD askeri olmak

Günümüzde önemli bir propaganda ve yönlendirme aracı olan bilgisayar oyunlarının en popüleri “Call of Duty: Modern Warfare 2”de ABD askeri olarak Afganistan’da savaşıyorsunuz.

Bilgisayar oyunları dünyasında çok sayıda meraklısı bulunan “Call of Duty” serisinin sonuncusu “Modern Warfare 2”, 10 Kasım 2009'da piyasaya sürüldü ve ilk 24 saat içinde yaklaşık 4,7 milyon adet satıldı. Bu konuda bir rekora imza atan oyunun ABD ve İngiltere'deki ilk gün satışlarından toplam 310 milyon dolar gelir elde edildi. Beş günün sonunda ise oyun 550 milyon dolarlık satışla yapımcısı Activision’a oyun için yaptığı masrafın yaklaşık üç katını kazandırdı. ABD ve İngiltere’nin nüfuslarının toplamının 360 milyon civarı olduğu düşünülünce, bu ülkelerdeki her bin kişiden yaklaşık 25’inin bu oyunu satın aldığı tahmin ediliyor.

Uzun yıllardır eğlence sektörünün en önemli kısmını oluşturan Hollywood filmlerinin son örneği olan “2012” filminin ilk üç günde aynı ülkelerde 76 milyon dolar gelir elde ettiği göz önüne alınınca, bilgisayar oyunları pazarının günümüzde ulaştığı seviye daha çarpıcı bir şekilde ortaya çıkıyor.

Pentagon oynatıyor
Serinin bir önceki oyununda hikâye Ortadoğu'da radikal bir liderin askeri darbe hazırlığında olduğu ve ayrıca Rusya'daki aşırı milliyetçi yapılanmaların halkı iç savaşa sürüklediği iki ayrı olayı konu etmekteydi. Oyunda kullanıcı Ortadoğu, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna gibi birçok ülkede geçen senaryoları ABD Deniz Piyadesi ya da İngiliz SAS komandosu rolüne bürünerek oynayabiliyordu. Amaç, "Rusya'yı eski gücüne kavuşturmak isteyenleri ve darbecileri" engelleyip, “düzeni ve kanunları tekrar işler kılmak”tı. Oyunun görselliğinde ise Ortadoğu halklarının ve direnişçilerinin kıyafetlerine bürünmüş, vurulması gereken düşmanlar ön plandaydı.


Oyundan bir sahne: öldürdüğünüz insanların kanlarından ekran görünmüyor.

“Birinci şahıs nişancı” olarak adlandırılan oyun türünün son dönemlerde popüler örneklerinden olan ve “içerdiği şiddet ve kullanılan dil yüzünden 17 yaş altı kullanıcıların alması önerilmez” ibaresine sahip “Call Of Duty” serisinin yeni oyununda ise görev ABD’nin “yeni” ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanmış. Bu sefer amaç, Rio'dan Afganistan'a dünyanın çeşitli bölgelerinde Rus bir “kötü adam”ı ve onun yaratmaya çalıştığı kıtalararası savaşı engellemek. Bu görevi yerine getirmek için de dünyanın çeşitli bölgelerindeki silahlı düşmanlara karşı mücadele etmek gerekiyor. Hikaye ise bu sefer Brezilya, Afganistan, Rusya ve ABD'de geçiyor. Amerika'nın ve müttefiklerinin “iyiler” olarak lanse edildiği oyunda, küresel hegemonya mücadelesindeki diğer ülkeler ve ideolojiler terörist ve “kötü” olarak gösteriliyor.

Savaş suçu işlemek ister miydiniz?
Oyunun havaalanında geçen ilk bölümü savaş oyunlarına “alışık” olanlar için bile hayli zorlayıcı bir sahne olarak ortaya çıkıyor. Bu bölümde amacınız, Moskova Havaalanı’na saldırarak sivilleri katletmek! Oyunun başında size bu bölümü oynayıp oynamak istemediğiniz soruluyor tercihe bırakılan bu seçim, oyun forumlarına bakılırsa oyun yapımcılarının da tahmin etmiş olacağı üzere herkesi bölümü oynamaya yöneltiyor. Yanınızda bulunan dört kişi ile beraber başladığınız bu bölümde, siz ateş etmeseniz bile bilgisayar tarafından kontrol edilen diğer dört kişinin gerçekleştirdiği katliamı “izleyebiliyorsunuz”. Oyunun Rusya’da yasaklanabileceğini tahmin eden yapımcı Activision, Rusya için ürettiği versiyonunda bu bölümü oyundan çıkarttı.

Sadece oyun mu?
Zamanla daha karmaşık, gerçekçi hatta gerçek olaylarla bire bir bağlantılı hale gelen oyunlar, artık çocukların zaman geçirdiği saçmalıklar olarak görülmüyor. Daha da olgunlaşan sektör, sinemanın geçen yüzyıldaki görevini üstleniyor. Son yıllarda ABD kökenli bilgisayar oyunları, bu oyunların kamuoyunun görüşünü yönlendirme potansiyelinin farkına varan halkla ilişkiler ve propaganda uzmanları tarafından ABD çıkarlarını korumak ve politikalarını aklamak amacıyla yaygın olarak kullanılıyor. Grafik, oynanabilirlik ve hız gibi içerikten çok biçime yönelik yorumlar ve övgülerle birlikte piyasaya sürülen oyunlar, kullanıcıların görüşlerini ve düşüncelerini yönlendirmek için eşsiz bir ortam sağlıyor.

(soL - Haber Merkezi)