Burundan alınan hücrelerle omurilik onarıldı

Omuriliğindeki hasardan ötürü felç geçiren Darek Fidyka, kök hücre nakli sayesinde iki yıllık tedavinin ardından artık tekrardan yürüyebiliyor.

Yiğit Kocagöz / BilimsoL

Biyolojik bilimlerin 21. Yüzyılın ilk on dört yılında katettiği yol, geliştirilen onca teknik düşünüldüğünde oldukça heyecan verici. 1990’ların sonunda pek çok insana bilimkurgu senaryosu gibi gelen ve ilk gerçekleştiğinde astronomik meblağlara malolan insan DNA diziliminin okunuşu bile bugün sadece bin dolar ve birkaç günlük iş yükünden oluşan görece rutin bir prosedür olarak tanımlanabilir durumda.

Ancak biyolojik bilimlerdeki teorilerin ve bulguların insan sağlığına yansıması, ağır adımlarla ilerleyen zorlu bir başka süreç. Polonya’dan geçtiğimiz günlerde gelen sevindirici bir haber, nöroloji çalışmalarında izlenen bu zorlu süreçlerden birinin daha meyvesini verdiğini müjdeliyor. İngiltere’den araştırmacıların ve Polonya’dan cerrahların birlikte çalışması sonucu dünyada ilk kez omuriliği hasarlı bir hasta burundan ve bilekten alınan hücrelerin omuriliğine nakli ve uzun süren bir rehabilitasyon süreciyle beraber yeniden yürüyebiliyor.

Haberin devamını şuradan okuyabilirsiniz.