Ay'da su oluşuyor

Son yapılan araştırmalarda uydumuz Ay üzerinde suyun varlığına rastlandı.

Ay üzerinde su bulunduğ açıklaması, Hindistan'ın Chandrayaan-1 araştırma uydusunun sağladığı verilerle NASA tarafından yapıldı. Hintliler uyduyu geçen Ekim ayında fırlatmış ve Ay yörüngesine yerleştirmişti. Uyduda Ay'ın mineral haritasını çıkarmak için NASA tarafından geliştirilmiş ekipmanlar bulunuyordu. Hindistan Uzay Ajansı geçen ay Chandrayaan-1 araştırma uydusunun kontrolünü kaybettiğini bildirmişti. NASA araştırmada Cassini ve Deep Impact uzay araçlarının sağladığı Ay verilerini de kullandı.

Bilim insanları Ay'da suyun kutuplara yakın kraterlerde olabileceğini düşünüyorlardı ancak şaşırtıcı biçimde su izlerine Ay'ın güneş alan aydınlık yüzeyinde rastlandı. Uzmanlar suyun Ay yüzeyindeki toprakta hapsolmuş olarak bulunduğunu ve teorik olarak, işlenerek Ay’da yaşamı destekleyebilecek ölçüde büyük miktarlarda çıkartılabileceğini söylüyorlar.

1969 yılında Apollo Ay'dan dünyaya dönüşünde Ay toprağı örneklerini dünyaya getirmiş ve bunlarda da su izine rastlanmıştı, ancak, taşıma esnasında kullanılan kaplar hava alabilir olduğu için örneklerde rastlanan suyun dönüş esnasında Dünya’dan geldiği düşünülmüştü.

Ay'da su nasıl oluşuyor?
Ay yüzeyinde toprak yarıya yakın oranda oksijen içeriyor. Bilim insanları güneş rüzgarlarının taşıdığı yüksek hızlı hidrojen iyonlarının topraktaki oksijenli bileşiklere çarparak oksijeni ayırdığını ve açığa çıkan oksijenle hidrojenin birleşmesi sonucu suyun meydana geldiğini düşünüyorlar. Oluşan suyun Ay yüzeyinde çok ince bir katmanda bulunduğu ve bir Ay günü boyunca oluşup daha sonra buharlaşarak uzaya dağıldığı tahmin ediliyor.