Ay'da buz bulundu

NASA'nın bildirdiğine göre bir ay sondası kuzey kutup bölgesinde milyonlarca ton su buldu. Bulunan geniş su kaynağı, ileride oksijen üretimi için veya kurulabilecek bir ay üssünde tüketim amaçlı kullanılabilir.

Hindistan'ın ay yörüngesindeki Chandrayaan-I aracında bulunan bir NASA radarı, çapları bir milden dokuz mile değişebilen ve içlerinde buz kütleleri bulunan kırk kadar krater tespit etti. Bilim adamlarının tahminlerine göre, bu kraterlerin içerisinde en az altı yüz milyon ton buz bulunuyor.

Mini-SAR ismi verilen radar ay yüzeyinin pürüzlülüğünü ölçmek için sol-polarize radyo dalgaları gönderiyor. Düzgün yüzeyler tersindirilmiş, sağ-polarize dalgalar geri gönderirken, pürüzlü yüzeyler ise sol-polarize dalgalar yansıtıyor. Radyo dalgalarını geçirme özelliğine sahip buz kütleleri de aynı pürüzlü yüzeyler gibi sol-polarize dalgalar yansıtıyorlar.

Mini-SAR, yansıtılan sol ve sağ dalgaların birbirine oranını veya dairesel polarizasyon oranını ölçüyor. Kuzey kutbundaki kraterler ise iç bölgelerde yüksek, bunun yanı sıra dış hatlarda düşük dairesel polarizasyon gösteriyorlar. Bu da kraterlerin içindeki malzemenin yüksek polarizasyona neden olduğu kanısını uyandırıyor. NASA'ya göre, bu tarz bir sinyal göndermesi için buzun saf halde ve en az bir kaç metre kalınlığa sahip olması gerekiyor.

Daha önce de, 2009 yılının Kasım ayında, NASA ayın güney kutbuna yakın Cabeus kraterinde su olabileceğine dair kanıtlara rastlandığını bildirmişti.

(soL - Haber Merkezi)