Antibiyotik verilen fareler obez oldu

Penisilin verilen farelerin metabolizmalarının bozulduğu ve yağlanmanın arttığı görüldü.

Yiğit Kocagöz/Bilimsol

Vücudumuzun bizim dışımızda milyonlarca canlıya ev sahipliği yaptığını hepimiz bilmekteyiz. Üzerimizde ve içimizde taşıdığımız mikrop/bakteri toplulukları (mikrobiyota) hem çok geniş sayıda canlıyı içermekte, hem de hayati fonksiyonlarımız gerçekleştirmemiz için büyük önem taşımakta . Bu bakteri toplulukları vücudun tek bir bölgesinde öbeklenmemektedirler ağız, deri, nefes boşluğu ya da genital bölgenin tamamen kendilerine has, özelleşmiş mikrobiyotaları bulunmaktadır.

Vücudumuzdaki en önemli bakteri topluluğumuz ise şüphesiz bağırsak yolundaki bakterilerimiz. 1000’den fazla farklı bakteri türünü içinde barındıran bağırsak mikrobiyotasında 100 trilyon organizma yaşamakta (ki bu sayı insan vücut hücrelerinin 10 katından fazla). Bakteri hücreleri insan hücrelerinden çok daha küçük olduğundan bu bağırsak mikrobiyotası sadece 2 kilogram ağırlığa sahip. Gen dizileme çalışmaları çok farklı türlerdeki bu bakterilerin toplam gen sayısının insanınkinin 100 katından fazla olduğu tahmininde bulunmakta. Ancak bu bakterilerin çoğunun kimliği halen bilinmiyor.

Bağırsak mikrobiyotasının içeriği gibi vücudumuza faydaları da çözülmeyi bekleyen bir gizem. Sindirim ve bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasında büyük rol sahibi olan bu bakterilere müdahalenin, astım ya da diyabet gibi ciddi hastalıklara kapı açabildiği biliniyor. New York Üniversitesi’nden Martin Blaser ve ekibi, yaptıkları araştırma ile küçük yaşta mikrobiyota dengesinde oluşacak bir bozulmanın çok ciddi bir hastalığa daha sebep olabileceğini gösterdi: obezite.

Haberin devamını buradan okuyabilirsiniz.