Akıllı telefonlarla sarılık tespiti

Mühendis ve fizikçilerden oluşan bir çalışma ekibi yeni doğan bebeklerde görülen sarılık hastalığının tespiti için kullanılabilecek bir akıllı telefon uygulaması geliştirdiler.

BilimsoL

İnsan hayatının ilk 28 günlük evresine “yenidoğan” adı verilir. Zamanında doğan bebeklerin yaklaşık %60’ında erken doğan bebeklerin ise %80’inde yenidoğan döneminin en sık görülen hastalığı olan “sarılık” görülür. Sarılık vücuttaki bilirubin adı verilen bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi sonucu deri, göz ve mukozaların sarı renge dönüşmesi durumudur. Yeni doğan bebeklerde anne sütünün sarılığı, idrar yolu enfeksiyonu, prematürite, annenin diyabetik olması gibi nedenlerden dolayı da yenidoğanda sarılık görülebilir.

Yenidoğan bebeklerde sarılık hastalığının tespiti son derece önemlidir, çünkü bilirubin miktarının fazla yükselmesi beyin hasarına yol açabilir. Bazı durumlarda ise bu renk değişiminin gözlenmesi zor olabilir.

Mühendis ve fizikçilerden oluşan bir araştırma grubu yeni doğan bebeklerdeli sarılık hastalığının teşhisi için “Bilicam” adını verdikleri bir akıllı telefon uygulaması gerçekleştirdiler. Bu uygulama bir nevi tarayıcı işlevi görmekte ve bebeğin kan testine ihtiyaç olup olmadığını tespit etmeyi amaçlamakta.

Haberin devamını okumak için tıklayın: http://bilimsol.org/bilimsol/cocuk-sagligi/akilli-telefonlarla-sarilik-t...