21. yüzyılda üniversitenin hal-i pür melali!

Bugün başlayan 6. Üniversite Kurultayı’nın açılışında konuşan Prof. Dr. İzge Günal verdiği örneklerle 21. Yüzyılın başında Türkiye’de üniversitenin ne hale getirildiğini anlattı.

Bu yıl Üniversite Konseyleri Derneği’nin daveti ile gerçekleşen 6. Üniversite Kurultayı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde başladı. Ruhi Su Salonu’nda gerçekleşen Kurultay’ın açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğretim üyesi İzge Günal, konuşmasında verdiği örneklerle bugün Türkiye’de üniversitenin ne hale getirildiğini ortaya koydu.

Günal yaptığı konuşmada bir süre önce dışarıdan bir olgu olarak dayatılan Bologna sürecinin artık üniverstilerce çok yaratıcı örneklerle savunularak içten bir olgu haline geldiğine dikkat çekti. Günal konuşmasında, geçtiğimiz aylarda Anadolu Üniversitesi Rektörü tarafından yaptığı bir açıklamaya dikkat çekerken, Rektör’ün bu açıklamada, 13.000 kişinin üniversitede yaz okuluna kalmasıyla övündüğünü söyledi. Günal Rektör’ün bu açıklamada, yaz okuluna bu kadar öğrenci kalmasıyla üniversitenin gelirinin arttığını, Eskişehir’in ekonomisinin yaz aylarında da etkin sürdüğünü söylediğini ifade etti. Günal bu örneğin bugün rektörlerin kafasının nasıl çalıştığına iyi bir örnek olduğuna vurgu yaptı.

Rektörlük seçiminde cemaat savaşları
Günal konuşmasında çeşitli üniversitelerden örnek vererek bugün gelinen noktada üniversitenin durumunu ortaya koyarken, bir başka ilgi çekici örnekte Harran Üniversitesi’nde rektör seçimlerine ilişkindi. Günal konuşmasında, Harran Üniversitesi’nde seçim öncesinde “Şu cemaat şu adayı destekliyor, bunların bu kadar oyu var. Diğeri şu kadar oyla şunu destekliyor. Fethullah Gülen cemaatinin çok fazla oyu var, onlar daha kimi destekleyeceklerini açıklamadı. Seçimin sonucu buna göre belirlenecek” konuşmalarının yapıldığını söyledi. Bunun gibi başka örneklerinde ifade edilebileceğini söyleyen Günal, Akdeniz Üniversitesi’ne camii yapılmasına ve bu camiinin açılışı sırasında yapılan konuşmalara değindi. Bu açılışta TBMM Başkanı’nın “Türkiye bir islam ülkesidir, bilimin temelinde iman olmalıdır”, sonra Diyanet İşleri Başkanı’nın “Üniversitelerde en büyük sorunlardan biri camii bulunmayışıdır” şeklinde konuştuğuna dikkat çeken Günal, üniversitelerin piyasalaşma yanında gericileşme noktasında ileri bir noktada olduğunu ifade etti.

DEÜ’de bir hoca tarafından yazılan biyoloji kitabına da konuşmasında dikkat çeken Günal, “Kitapta Adem’in boyu 30 arşın deniyor. Düşünün bu biyoloji kitabında yer alıyor. Sonrasında tekrar dinledim bu hocayı. ‘Bu kısmı kitaptan çıkardım’ diye açıklama yaptım. Ben de hiç değilse çıkması iyidir diye düşünürken, arkasından açıklaması geldi: ‘Bunu çıkardım çünkü, bu bilgiyi aldığım hadis yeterince güvenilir bir kaynaktan değilmiş’ diyor bu öğretim üyesi. Kendi kulaklarımla duymasam inanamayacağım şeyler oluyor. Üniversitelerde fen bilimleri de dinselleştiriliyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda öğretim üyelerinin bastırıldığına, birşeyleri eleştiren öğretim üyelerinin isminin vermekten dahi çekindiğine değinen Günal, konuşmasını Kurultay’ın bu yaşananlar karşısında mücadeleye katkı koyması dileğiyle bitirdi.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde devam eden 6. Üniversite Kurultayı yarın sona erecek.

(soL - İstanbul)