2012 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan isimler açıklandı

2012 Nobel Fizik Ödülü, “tekil kuantum sistemlerinin manipülasyonu ve bu sistemlerde ölçümler üzerine geliştirdikleri çığır açacak deneysel yöntemler”e istinaden Fransa’dan Serge Haroche ve ABD’den David J. Wineland'e verildi.

2012 Nobel Fizik Ödülü, Paris’te bulunan Collège de France ve Ecole Normale Supérieure’den Serge Haroche ve Kolorado’da bulunan National Institute of Standards and Technology ve University of Colorado Boulder’dan David J. Wineland’e verildi. Haroche ve Wineland, birbirlerinden bağımsız olarak, parçacıkların kuantum mekaniksel özelliklerini kaybetmeden tekil olarak manipüle edilmesini mümkün kılan deneysel yöntemler geliştirdiler. Weinland'in yöntemi elektrik yükü olan parçacıkların ya da iyonların fotonlar (ışık parçacıkları) yardımıyla hapsedilmesine dayanırken, Haroche'un geliştirdiği yöntem atomlar yardımıyla fotonların hapsedilmesine dayanıyor.

Klasik mekaniğin geçerliliğini yitirdiği ve kuantum mekaniğinin kendini gösterdiği ölçeklerde kuramsal olarak öngörülen bazı olgular sistemlerin kuantum durumlarının hassaslığı ve tekniklerin yetersizliği nedeniyle doğrudan gözlenemiyordu. Haroche ve Weinland'in geliştirdiği yöntemler ise tekil parçacıkların incelenmesini, kontrol edilmesini ve sayılmasını mümkün kılıyor.

İki araştırmacı da, 1980'lerin ortalarında gelişmeye başlayan kuantum optik alanında çalışmalarını sürdürüyorlar. Kuantum optik, geleceğin bilgisayarı olarak düşünülen kuantum bilgisayarlarının geliştirilebilmesi açısından da büyük önem taşıyan bir alan.

Scientific American editörleri: “Çalışmaları takımlar yapıyor, ödülü kişiler alıyor”
Konuyla ilgili olarak Scientific American dergisinin internet sitesinde “editörler” imzasıyla yayınlanan makalede, 2012 Nobel Fizik Ödülü'ne atıfla, bilimsel çalışmaların güncel biçimi ve Nobel Komitesi'nin yaklaşımı ele alınıyor. Ödüllerin halen eski usule göre, önemli bilimsel çalışmalar yapan kişilere ve en fazla üç kişiye verildiğinin altını çizen Scientific American editörleri, ilgili çalışmalarınsa tek başına ödül kazanan kişilerce değil, beraberlerinde çalışan gruplar tarafından yapıldığını vurguluyorlar.

Yüksek enerji fiziği alanındaki araştırmalara atıfla, örneğin Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)'de yürütülen CMS ve ATLAS deneylerinde olduğu gibi, çalışma ölçeklerinin fazlasıyla büyüdüğünü hatırlatan editörler, bu olgunun Nobel Komitesi tarafından dikkate alınması çağrısı yapıyorlar.

(soL-Bilim)