2. Evrimsel Biyoloji Öğrenci Kongresi sona erdi

Hacettepe üniversitesi Biyoloji topluluğu tarafından ikincisi düzenlenen Evrimsel Biyoloji Kongresi bugün sona erdi. Geçen yıl konusunu evrim olarak belirleyen kongre bu yıl “insan evrimi’ni tartıştı.

Hacettepe üniversitesi Biyoloji topluluğu tarafından ikincisi düzenlenen Evrimsel Biyoloji Kongresi bugün sona erdi. Geçen yıl konusunu evrim olarak belirleyen kongre bu yıl “insan evrimi’ni tartıştı.

Kongrede beynin evrimi, insansı fosiller, insan toplumlarının akrabalığı, sosyobiyolojinin kritiği gibi birçok başlıkta sunumlar yapıldı. Evrimin günlük alternatif hayatımızda ki yerini gösterebilmek için düzenlenen kongrede Biyoloji Topluluğundan Can Koşukçuya ve kongreye katılan hocalarımızla kongre ve evrim üzerine konuştuk.

Evrimsel Biyoloji Öğrenci Kongresinin bu yıl ikincisi düzenlendi. Öğrenciler olarak evrim konusunda ısrarlı olduğunuzu görüyoruz. Öncelikle neden evrim?

Can: Ülkemizde evrim konusunun derinlemesine incelenmediğini ya da yanlış anlaşıldığını görüyoruz, gözlemliyoruz. Bunun başlıca gerekçeleri arasında evrimi inceleyen bir bölümün olmamasını söyleyebilirim.Ya da biyolojinin evrim olmadan olmayacağını, evrimsiz bir biyolojiyi düşünemediğimizden evrimde ısrarlıyız.

Kongreyi düzenlemekteki amacınız neydi peki?

Can: Yanlış anlamaların önüne geçebilmek. Üniversite öğrencileri bile evrim konusunda kulaktan dolma bilgilerle karşımıza çıkabiliyorlar ya da evrimi ateizmle özdeşleştirebiliyorlar. Bu ikisinin ayrımını daha geniş kitleye anlatarak bu yanlışı düzeltmek istiyoruz.

Daha geniş kitleye ulaşmak derken?

Can: Evrime dair yanlışların bol olduğu bir ortamda evrimi alt yapısı olanların anlatması gerektiğini düşünüyorum. Geniş kitleye ulaşabilmek için de ilk elden sunumları hızlıca kitap haline getirmeyi düşünüyoruz ve bu kongreyi gelenekselleştirip her yıl evrimin farklı boyutlarını tartışabilmeyi amaçlıyoruz. Bu kongreyi tamamen kendi yağında kavrulan topluluğumuzun özverisiyle gerçekleştirdik. Evrimsel Biyoloji Öğrenci Kongresi için destek istediklerimizden cevap alamadık zaten. En büyük destekçimiz Ergi Deniz hocamızdan geldi. Evrim kongresinin ilgi gördüğünü anlamış olduk.

Son olarak, evrime yoğun saldırıların olduğu bir dönemden geçerken evrimi sadece bilimle mi savunabiliriz?

Can: Evet.Evrim hassas bir konu,hassas olması konuya dair bilip bilmeden herkesin bir şeyler söylemesine sebep oluyor.Evrim savunusu sınırları ve çizgileri net olan bilim tarafından bu konu üzerine çalışmış bilim insanları tarafından insanlara anlatılmalı.

Aynı soruyu hocalarımıza da sorduk.

Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy: Günümüzde ve bundan öncesinde evrim karşıtı duruş sergileyen bir toplam var. Fakat biz bunu üniversitelerde ve bilimin kapsadığı her yerde bilimle savunmalıyız. Türkiye ‘de ve dünyada bugün evrime karşı ideolojik de bir saldırı vardır. Bunlara karşı topluma evrimi doğru olarak anlatmak gerekir diye düşünüyorum. Bu noktada bilimin toplumsallaşması devreye giriyor . Evrimin toplumsallaştırılıp bu şekilde anlatılması daha etkili olacaktır. Bilimin toplumsallaşamadığı bugün açıktır. Bu durumda evrim insanlara yanlış aksettiriliyor. Yine de bunlara rağmen evrimi savunmaya ve anlatmaya devam etmek büyük önem taşıyor.

Prof. Dr. Suavi Aydın: Bilim adamlarının savunma hattı çizmek gibi bir dertleri yoktur. Burada iki tane kamptan söz ediyoruz. Bunlardan biri evrim karşıtlığı diğeri ise bilim adamlarının yaptığı çalışmalarla ayakları yere basan bir bulgu.150 – 200 yıllık bu çatışma sadece üniversitelerde konuşularak olacak bir şey değil. Bilimin kanalları ne zaman topluma açılırsa ve toplumda kapılarını ne zaman bilime açarsa Evrim Teorisi o zaman toplumsallaşacaktır. Bu inanıp inanmama meselesi değildir. Bu bilimsel bulgularla yürüyen bir şeydir.Bu noktada önemli olan şey aslında ‘iletişimdir’.İletişimi ,topluma yaymakla ,toplumun size açılmasıyla kurarız.Bu kanalların açık olmadığı ,orta öğretimin hala totaliter ve otoriter biçimde organize olduğu yani daha doğrusu özgürleşme sürecini daha tamamlamamış olan bir toplumda bu durumun böyle algılanması son derece doğaldır.

Prof. Dr. Hüseyin Özel: Evet bugün evrim ideolojik olarak büyük baskı altındadır fakat biz eğer meseleye sadece ideolojik açıdan bakarsak onların yani evrim karşıtlarının sunduğu karşılığı olmayan teoriyi kabul etmiş oluruz. Evrimi savunanlar da ona karşı bir şeyler söylüyor olur ve bunun bilimle bir alakası kalmaz. Evrimi tabi ki ancak bilimle savunabiliriz. Ve bugün ülkemizde bu derece gericileşme hamleleri sürerken evrimi savunmak son derce önemlidir. Fakat evrimi en iyi şekilde bilimsel bir biçimde savunabiliriz.

(soL –Ankara)